Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Post trombotisch syndroom

Klachten na een trombose in been of arm

De trombose heeft een litteken in de diepe aderen van een been of arm gemaakt, waardoor het bloed er niet meer gemakkelijk langs stroomt en/of het bloed langer in de aderen blijft staan.

Post trombotisch syndroom: over deze aandoening

Wat is Post trombotisch syndroom?

Sommige patiënten houden klachten aan hun been of arm, nadat zij een diep veneuze trombose (DVT) hebben doorgemaakt. Dit komt omdat er een vernauwing in de aderen is ontstaan, waardoor het bloed moeilijker uit het been of de arm kan stromen. Als gevolg hiervan loopt de druk in de aderen op. Klachten kunnen bestaan uit kramp, tintelingen of een zwaar en vermoeid gevoel. Ook kan vochtophoping ontstaan, evenals spataderen of huidafwijkingen. Dit wordt het Post Trombotisch Syndroom (PTS) genoemd.

PTS ontwikkelt zich meestal binnen twee jaar na een DVT, bij 25% tot 50% van de patiënten. De kans om PTS te ontwikkelen is groter na een DVT in het been dan in de arm en tevens groter wanneer de trombose hoog in de lies of in het bekken heeft gezeten.

Meer informatie over oorzaak, symptomen en gevolgen vindt u op de hieronder genoemde websites:

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Onderzoek

Met behulp van een echo apparaat wordt de plaats van de oude trombose vastgesteld.

Diagnose

De meest gebruikte scorelijst is de Villalta score. Deze bestaat uit een combinatie van door de patiënt aangegeven symptomen en door de arts gemeten afwijkingen aan het been of arm.

Behandeling

Behandeling

Het aanmeten van een steunkous en veel bewegen, eventueel door middel van fysiotherapie. In sommige gevallen is een stentplaatsing in de ader mogelijk. Voor meer informatie over een stentplaatsing klikt u hier.

Preventie

In de acute fase kan er bij een DVT in de lies of bekken voor worden gekozen om de bloedprop weg te halen. Mogelijk kan hierdoor het PTS worden voorkomen. Voor meer informatie over het verwijderen van de bloedprop klikt u hier.

Met wie heeft u te maken?

Voor het Post Trombotisch Syndroom wordt nauw samengewerkt tussen de dermatoloog (in opleiding), vaatchirurg (in opleiding), interventieradioloog (in opleiding), hematoloog (in opleiding), co-assistent, verpleegkundig specialist, verpleegkundige, doktersassistente, bandagist (aanmeter steunkous) en de physician assistent radiologie, zodat u de best mogelijke zorg krijgt.

Hoofdbehandelaars voor PTS zijn:

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor