Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Correctie osteotomie

Operatie met een hexapod frame

Met een computermodel en een operatie wordt de afwijkende stand van het bot weer nauwkeurig recht gezet. Hierdoor kunnen functiebeperkingen en gewrichtsklachten verdwijnen en in de toekomst worden voorkomen.

Een correctie osteotomie is een operatie die kan worden gedaan als uw bot een verkeerde stand heeft. Dit kan het gevolg zijn van een eerdere botbreuk, maar kan bijvoorbeeld ook komen door een probleem met uw groei of een infectie in het verleden. Met een correctie osteotomie zorgen we ervoor dat het bot weer een goede stand en lengte krijgt. Het doel is dat u na de operatie weer goed kunt bewegen en dat u het bot weer kunt belasten. Ook willen we met deze operatie gewrichtsklachten in de toekomst voorkomen. 

Over deze behandeling

Wanneer is een correctie-osteotomie nodig?

Deze operatie kan nodig zijn als u: 

  • Een aangeboren afwijking van de stand of lengte van uw botten heeft 
  • Een bot heeft gebroken, en deze niet in de goede stand is genezen. Dit noemen we een mal-union. Een bot kan op verschillende manieren verkeerd aan elkaar groeien. Het bot kan bijvoorbeeld gedraaid zijn, een knik hebben, of langer of korter zijn dan normaal. 

Wat is een correctie-osteotomie?

Bij een correctie-osteotomie nemen we het bot door en zorgen we ervoor dat het in een goede stand geneest. Dit kan op twee manieren:

Operatie met een plaat, een pen of schroeven

In sommige gevallen zetten we het afwijkende bot direct met een plaat, een pen, of met schroeven weer in de goede stand. Dit kan als de mal-union vrij eenvoudig te corrigeren is of als er geen verlenging nodig is. 

Bij een complexe mal-union, waarbij de stand in meerdere richtingen moet worden gecorrigeerd, maken we gebruik van de nieuwste technieken zoals computermodellen en 3D-geprinte mallen.

Operatie met hexapod frame

Een hexapod frame is een externe fixateur waarmee de stand van een bot geleidelijk kan worden gecorrigeerd. Dit kan nodig zijn bij een complexe malunion of als het bot langzaam moet worden verlengd. 
 
U leest meer over deze behandeling onder ‘Operatie met een hexapod frame’.

Aandoeningen

  • Malunion
  • Posttraumatische deformiteit

Wat is het doel van de operatie?

De doelen van een correctie osteotomie zijn:

  • Zorgen dat u uw bot en uw gewrichten weer normaal kunt belasten.
  • Zorgen dat u weer zo goed mogelijk kan bewegen en functioneren in het dagelijks leven, hobby’s en werk.
  • De kans op slijtage van uw gewrichten kleiner maken.

Wat gaan we doen?

Onderzoek 

Wanneer u naar ons bent verwezen, hebben we eerst een gesprek waarin we praten over uw klachten en wensen. Ook zullen we met een lichamelijk onderzoek beoordelen op welke manier we u het beste kunnen helpen. 

Daarnaast doen we een aantal onderzoeken om de stand van uw botten goed in beeld te krijgen. We maken bijvoorbeeld röntgenfoto’s of een CT-scan van het ledemaat waar u klachten van heeft.

Behandelingen

Na de onderzoeken bespreken we met u welke behandeling het beste is om uw bot weer in de juiste stand te krijgen. We houden daarbij rekening met uw wensen, gezondheid en herstelmogelijkheden. 

De behandeling om het been in de goede stand te zetten heet een correctie-osteotomie. Bij een correctie-osteotomie nemen we het bot door en zorgen we ervoor dat het in een goede stand geneest. Dit kan op twee manieren:

  • Operatie met pennen of schroeven
  • Operatie met een Hexapod frame

Correctie-osteotomie met een pen of plaat

Als we uw bot in een operatie direct in een juiste stand kunnen zetten, kunnen we de juiste stand behouden met een pen of plaat en schroeven. Zo’n operatie heeft voordelen: u bent in principe in één keer klaar en u hoeft niet met een externe fixateur te worden behandeld. 

Na de operatie krijgt u een advies van de traumachirurg over de nabehandeling. Zowel de wond van de operatie als het bot heeft nog wel tijd nodig om te genezen. Daarom wordt vaak geadviseerd om twee weken echt rust te houden voor de wondgenezing en om de eerste zes weken niet op het been te staan. Hoe dit advies eruit ziet, hangt af van de operatie en kan dus per patiënt verschillen.

Operatie met een hexapod frame

Wat is een hexapod frame? 

Het bot kan niet altijd meteen tijdens een operatie in de juiste stand gezet worden. Bijvoorbeeld omdat we het bot langer moeten maken, of omdat het bot in meerdere richtingen tegelijk gedraaid moet worden. 

Het kan ook zijn dat uw weke delen (huid) te kwetsbaar zijn voor een behandeling met een pen of plaat. In dat geval kunnen we een hexapod frame plaatsen. Dit is een verstelbaar frame dat met zes pinnen vast zit in uw bot. 

Een hexapod frame is een externe fixateur waarmee de stand van uw bot geleidelijk kan worden gecorrigeerd. Een hexapod frame bestaat uit ringen die om het been zitten en met schroeven en staaldraden in het bot bevestigd zijn. Door de ringen met een computermodel ten opzichte van elkaar te laten bewegen kan de stand van het bot worden verbeterd. Hiermee kunnen de meest complexe stands afwijkingen worden behandeld, maar kan ook een been worden verlengd als dit nodig is. 

Ongeveer een week na de operatie kan u het frame zelf verstellen. Zo kunt u het bot verlengen, verkorten of verplaatsen in verschillende richtingen. Dit zorgt ervoor dat het bot in de goede stand komt te staan. Hiervoor krijgt de patiënt duidelijke uitleg en een schema mee naar huis. Met zo’n frame kan het bot ongeveer 1 millimeter per dag worden verlengd.

Als het bot met een hexapod frame de juiste stand heeft bereikt, moet het bot uiteraard nog genezen. Dit kan nog maanden tot zelfs wel een jaar duren, afhankelijk van de mate van verlenging van het bot. In de tussentijd mag u meestal uw ledemaat met het frame wel belasten.

Voorbereiding  

Laat uw omgeving voor de operatie weten dat u een aantal weken minder goed kan bewegen. Als het om een bot in uw been gaat, bent u meestal na een maand weer goed in staat om onbelast op krukken te lopen. 

Let erop dat een Hexapod frame meestal meerdere maanden, en soms wel een jaar, om uw been moet blijven zitten. Het frame is groot en zwaar en u draagt het dag en nacht. Dit kan nogal in de weg zitten bij uw normale dagelijkse bezigheden. In de meeste gevallen is het frame wel belastbaar en mag u er na enkele weken na de operatie al voorzichtig op lopen.

Tijdens de operatie 

De traumachirurg plaatst het frame tijdens een operatie. Deze operatie kan 2 tot 6 uur duren. Dit is afhankelijk van de uitgebreidheid. U bent tijdens de hele operatie onder narcose. 

We proberen het frame zo te plaatsen dat het na de operatie zo min mogelijk in de weg zit. Maar dat het voor u in de weg zit is een feit. U zal daar dus echt voor een aantal maanden tot een jaar aan moeten wennen en mee moeten leren omgaan. 

Direct na de operatie 

Na de operatie gaat u naar de verpleegafdeling. Hier krijgt u goede pijnstilling en kunt u wennen aan het frame. Dat kan spannend zijn in het begin, maar u zult merken dat het snel went. 

Bewegen
Op de verpleegafdeling is er een fysiotherapeut die u helpt om te bewegen met het frame. U mag het ziekenhuis verlaten wanneer u het redt met pijnstillers in tabletvorm.

Thuis

Rust
In de eerste week na de operatie moet u rust nemen zodat de wond kan genezen. 

Pingaten verzorgen
De pingaten zijn de plekken waar de pinnen door uw huid naar binnen gaan. Het is belangrijk om de pingaten goed schoon te houden. Dit maakt de kans op infecties en ontstekingen kleiner. We leggen u in het ziekenhuis uit hoe dit moet. 

Maak de huid rondom de pingaten 2 keer per dag goed schoon. 

Het frame verstellen

Na een week komt u terug naar het ziekenhuis. Dan beginnen we met het aanpassen van de stand van het bot. Dit doen we door het frame aan te passen volgens een uitgeprint schema wat u mee krijgt. Een computerschema vertelt u hoeveel u het frame moet verstellen. Dat verstellen doet u zelf door aan 6 knoppen van het frame te draaien. Dit is niet moeilijk. U doet dit de eerste keer in het ziekenhuis. Daarna mag u thuis zelf het frame twee keer per dag verstellen. 

Controles 

In de weken na de operatie komt u een paar keer terug naar het ziekenhuis. We maken dan een röntgenfoto. We bekijken het bot en controleren of de stand van het bot is verbeterd. 

Als het bot in de juiste stand staat, kan de botbreuk genezen. U hoeft het frame dan niet meer te verstellen en u mag staan en lopen op het frame. 

Frame verwijderen 

De traumachirurg verwijdert het frame wanneer het bot goed genoeg is genezen. Dit kan een aantal maanden duren. Hoe lang u het frame moet dragen is afhankelijk van de stand van het bot en de correctie die nodig is.

Om het frame te verwijderen is een kleine operatie nodig. We verwijderen het frame op de dagbehandeling onder narcose of een ruggenprik. Dan reinigen en spoelen we de schroefgaten, zodat deze binnen enkele weken kunnen genezen. U kunt dezelfde dag naar huis en mag dan lopen zolang dit niet te veel klachten geeft.

Nog een operatie

Als bot het toch niet goed genoeg geneest, dan kunnen er nog een of meerdere operaties nodig zijn om het bot alsnog tot genezing te brengen. 

Bijwerkingen & complicaties

Infecties 

Er kan een infectie ontstaan rondom de pingaten. Om de kans op een infectie kleiner te maken, is het belangrijk dat u de pingaten goed schoon houdt. 

Als er toch een infectie ontstaat, kunnen we deze vaak goed behandelen. 

Losse pin 

In de maanden na de operatie kan er een pin los komen te zitten. Het kan dan nodig zijn om de pin te vervangen. 

Wanneer neemt u contact op?

Neem contact op met de polikliniek als u een van de volgende klachten heeft.

  • Uw huid rond de pingaten is rood of dik.
  • Er komt pus uit uw huid rond de pingaten. 
  • U heeft plotseling meer pijn in uw behandelde arm of been.
  • U heeft het gevoel dat het frame minder stabiel is geworden.
  • U merkt dat er onderdelen van het frame los zijn gegaan. Bijvoorbeeld een pin.

Met wie heeft u te maken?

  • Verpleegkundigen
  • Verpleegkundig specialist (VS)
  • Physician assistent (PA)
  • Traumachirurg
  • Fysiotherapeut
  • Revalidatiearts

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor