Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Behandeling

Halsklierdissectie

Laterale of Centrale halsklierdissectie

Bij een halsklierdissectie verwijderen we de lymfeklieren uit uw hals. We voeren deze operatie uit als u kanker in het hoofd-hals gebied heeft.

Over deze behandeling

Wat we gaan doen

Wat is het?

De ingreep vindt plaats onder algehele narcose. Een hoofd-hals chirurg verricht de halsklierdissectie. Om de operatie uit te voeren, maakt de arts een snee in uw hals. We zorgen dat deze snee zo veel mogelijk met een huidplooi samenvalt. Het litteken na de operatie valt hierdoor zo min mogelijk op.

Hoe gaan we te werk?

Afhankelijk van de tumor haalt de arts in een bepaald gebied halsklieren weg. Een halsklierdissectie kan aan één kant of aan beide kanten van uw hals nodig zijn. Tijdens de operatie verwijderen we de lymfeklieren en het vetweefsel. Verder kan het nodig zijn dat we enkele grote bloedvaten, zenuwen en/of spieren weghalen. De snede voor de halsklierdissectie hechten we dicht. De operatie duurt ongeveer 1,5 uur.

Wat is het doel?

Het doel van deze operatie is om een uitzaaiing in de lymfeklieren van de hals te verwijderen. Soms wordt de ingreep uit voorzorg verricht om te voorkomen dat er uitzaaiingen kunnen ontstaan.
De kans dat de ziekte terugkomt blijft aanwezig. U blijft daarom minimaal 5 jaar onder controle. In de eerste jaren elke paar maanden en daarna steeds minder vaak.

 

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

In uw hals zitten veel belangrijke structuren. Er lopen grote bloedvaten van en naar het hoofd. Daarbij bevinden zich veel belangrijke zenuwen in dit gebied voor bijvoorbeeld beweging van de schouder, de tong, en de mondhoek. Meestal kunnen al deze structuren gespaard blijven. Afhankelijk van de uitbreiding van de uitzaaiing kan het soms nodig zijn om een of meerdere van deze structuren op te offeren.

Op de verpleegafdeling

Na de operatie heeft u een infuus. Hiermee krijgt u extra vocht of medicijnen toegediend totdat dit niet meer nodig is. In het wondgebied worden drains achtergelaten om wondvocht af te voeren. De vochtproductie neemt doorgaans na enkele dagen af waarna de drain verwijderd wordt. Na de operatie zitten er hechtingen in het wondgebied. Rondom de negende dag zullen deze worden verwijderd. 

Thuis

U kunt klachten krijgen in uw nek en schouder door het weghalen van de lymfeklieren. Het lymfevocht in uw gezicht kan zich soms ophopen. Lymfedrainage therapie kan daarbij helpen.

Resultaat

Resultaat

Na afloop van deze operatie zijn alle lymfeklieren uit (een deel van) de hals verwijderd. Dit weggehaalde weefsel wordt onderzocht op kankercellen. De definitieve uitslag hiervan weten we na ongeveer 2 weken. In sommige gevallen is er een aanvullende behandeling nodig na de operatie. Hiermee wordt de kans op genezing vergroot. Meestal is deze aanvullende behandeling bestraling, soms samen met chemotherapie.

Wanneer neemt u contact op?

Bij twijfel mag u altijd contact opnemen met de dienstdoende KNO-arts van ons ziekenhuis. U moet altijd contact opnemen bij benauwdheid, een bloeding uit de mond of hals, of als uw hals plotseling gaat zwellen. 

Hoe neemt u contact op?

Tel: (010) 704 13 57

U kunt ons secretariaat mailen (niet voor medische vragen).

E-mail: hoofdhalschirurgie@erasmusmc.nl  onder vermelding van uw naam, geboortedatum en/of patiëntnummer.

Met wie heeft u te maken?

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor