Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Erkend expertisecentrum

Expertisecentrum voor endocriene aandoeningen

In het expertisecentrum voor endocriene aandoeningen zien wij patiënten met hormoon-gerelateerde ziektes. Wij diagnosticeren en behandelen aandoeningen van de schildklier, hypofyse en bijnier, en neuroendocriene tumoren. Naast patiëntenzorg richten wij ons ook op onderwijs en wetenschappelijk onderzoek.

Over dit centrum

Wat we doen

Ons centrum is gespecialiseerd in de behandeling van complexe endocriene aandoeningen, waaronder neuroendocriene tumoren en aandoeningen van de schildklier, hypofyse en bijnier. 

Wij stellen de diagnoses en behandelen deze aandoeningen. Het behandelplan stellen wij op in overleg met een multidisciplinair team van endocrinologen, oncologen, (neuro-)chirurgen, radiologen en nucleair geneeskundigen, pathologen, radiotherapeuten, keel- neus en oor artsen, oogartsen, gynaecologen, klinisch chemici en andere medisch en verpleegkundig specialisten. Door samen te werken kunnen we de best mogelijke zorg leveren aan onze patiënten.

Naast de patiëntenzorg, werken we in ons centrum ook aan onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. 

Ons expertisecentrum bestaat uit het Hypofysecentrum, Schildkliercentrum, Bijniercentrum en het Centrum voor Neuroendocriene Tumoren
Op de webpagina’s van deze centra kunt u hier meer informatie over vinden. 

Waarom naar ons centrum?

In ons centrum werken we met de nieuwste behandelingen, bieden we zorg op maat en verrichten we wetenschappelijk onderzoek om de zorg te verbeteren.  

Nieuwste behandelingen en technologieën

Ons centrum heeft toegang tot de nieuwste behandelingen en technologieën. Ook lopen er meerdere studies naar nieuwe (combinaties van) geneesmiddelen in ons centrum. 

 • Nucleaire therapie: 
  De behandeling met peptide receptor radionuclide therapie (PRRT) voor neuroendocriene tumoren is in het Erasmus MC ontwikkeld. 
 • Hypofysetumoren:
  In ons centrum hebben we geavanceerde beeldvorming voor hypofysetumoren. Door uitvoerig onderzoek te doen op hypofysetumor materiaal kunnen we vaak een goede (na)behandeling kiezen. Doordat we een eigen diagnostisch endocrien laboratorium hebben, hebben we meer mogelijkheden voor aanvullende diagnostiek.
 • Bijnieraandoeningen:
  Door laboratoriumonderzoek kunnen we de beste behandeling kiezen voor bijnieraandoeningen. Voor het onderzoek maken we onder andere gebruik van zogeheten bijniervene sampling en sinus petrosus sampling.
 • Zeldzame schildklierhormoonstoornissen:
  Ons centrum is wereldleider op het terrein van zeldzame schildklierhormoonstoornissen, zowel bij volwassenen als kinderen. Bij patiënten die aan de bijschildklier geopereerd kunnen we tijdens de operatie hormoonbepalingen doen. 
 • Vasopressine tekort:
  Voor de diagnose van vasopressine tekort gebruiken we de nieuwste protocollen welke deels in ons centrum zijn opgesteld. 
 • Tumoren:
  Ons centrum heeft een toegewijde polikliniek voor patiënten met hormonale bijwerkingen en complicaties als gevolg van immuuntherapie bij kankerbehandeling. Ook heeft ons centrum gespecialiseerde chirurgen voor de chirurgische behandeling van hypofyse-, bijnier-, neuroendocriene en schildklier tumoren.

Zoals hierboven al aangeduid met enkele voorbeelden zet ons centrum in op 'personalized medicine'. Hierbij wordt een behandeling afgestemd op de specifieke kenmerken van de aandoening. Met deze vorm van gerichte therapie kunnen we aandoeningen effectiever behandelen met minder bijwerkingen.   

Zorg op maat

De patiënt staat bij ons centraal. Door middel van vragenlijsten en specifieke diagnostiek krijgen we inzicht in de unieke behoeften en wensen van de patiënt. Hierdoor kunnen wij zorg op maat leveren die aansluit bij de levensstijl van de patiënt. Verder werken wij continu aan het optimaliseren van patiënteducatie, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van de Digizorg app

Verpleegkundig specialisten

We werken met verpleegkundig specialisten voor de verschillende expertise gebieden. De verpleegkundig specialist combineert medische zorg met verpleegkundige zorg met aandacht voor preventie, leefstijlmanagement, ondersteuning en kwaliteit van leven.

Wetenschappelijk onderzoek

Zorg en wetenschappelijk onderzoek gaan bij ons hand in hand. Met wetenschappelijk onderzoek hopen we de diagnostiek en behandeling van endocriene aandoeningen verder te brengen. Lees meer over ons onderzoek onder het kopje ‘wetenschappelijk onderzoek’. 

Aandoeningen en ziektebeelden

Wij behandelen verschillende endocriene aandoeningen, waaronder:

 • Neuroendocriene tumoren
 • Schildklieraandoeningen: zoals de oogziekte van Graves, schildklierkanker en diverse zeldzame schildklierhormoonstoornissen
 • Bijnieraandoeningen: zoals de ziekte van Addison, het syndroom van Conn, het syndroom van Cushing, het feochromocytoom en bijnierkanker
 • Hypofyseaandoeningen: zoals acromegalie , prolactinoom, ziekte van Cushing, hypofysitis en vasopressine deficiëntie. Wij zijn een van de centra in Nederland waar hypofyse chirurgie plaatsvindt. 

Onze polikliniek(en)

Samenwerking

Wij werken nauw samen met andere ziekenhuizen op het gebied van endocriene aandoeningen. Ons centrum is ook onderdeel van verschillende Europese referentie netwerken, waaronder: 

 • European Reference Network (ERN) rare cancers: EURACAN 
 • The European Reference Network on rare endocrine conditions (Endo-ERN) European Neuroendocrine Tumor Society (ENETS)
 • Nederlands-Belgische samenwerking van excellentiecentra op het gebied van neuroendocriene tumoren (DBNETS)
 • Dutch Adrenal Network
 • European Network for the Study of Adrenal Tumours (ENS@T)
 • Patiëntenverenigingen- en stichtingen zoals de Nederlandse Hypofyse Stichtingstichting NETNECkanker en bijnierNET
 • Het schildkliernetwerk 
 • Onderzoek collaboraties met onder andere het Amsterdam UMC, UMC Groningen, UMC Utrecht, UMC Leiden, UMC Maastricht, UMC Radboud Nijmegen, Bazel,, Erlangen, Parijs, Cambridge, London, Antwerpen, Genua, Athens (Ohio, VS), Luik, Gotenborg, New York University, National Institutes of Health en Bethesda

Wetenschappelijk onderzoek

In ons centrum werken zorgverleners en onderzoekers elke dag aan wetenschappelijk onderzoek. Door laboratoriumonderzoek en klinische studies leren we meer over de oorzaak van endocriene aandoeningen en kunnen we nieuwe diagnostische methoden en behandelingen ontwikkelen.

Ons Laboratorium voor Neuroendocrinologie is wereldwijd een van de weinige laboratoria waar hypofyse-, bijnier- en neuroendocriene tumoren in kweek kunnen worden gebracht. Hierdoor kunnen we  onder andere de gevoeligheid van deze tumoren voor bepaalde geneesmiddelen testen. Ook doen we onderzoek naar nieuwe aangrijpingspunten voor medicamenteuze behandeling.

Verder doen wij onder andere onderzoek naar: 

 • De behandeling van neuroendocriene tumoren met nucleaire therapie en hoe deze verbeterd kan worden
 • Het mechanisme van bindweefselvorming bij neuroendocriene tumoren
 • Hormonale klachten bij neuroendocriene tumoren
 • De invloed van medicatie op hypofysetumoren  
 • De rol van schildklierhormoon  bij verschillende ziektebeelden met o.a. behulp van klinische trials
 • Nieuwe diagnostiek van vasopressine deficiëntie
 • Medicamenteuze en lifestyle interventies bij hypofyse aandoeningen
 • Verbeterde beeldvorming van hypofysetumoren
 • Medicamenteuze behandeling van bijnierziekten en bijnierkanker
 • Voorspellers van therapie respons bij bijnierkanker

Een overzicht van de gepubliceerde artikelen binnen de afdeling interne geneeskunde vindt u op het online research portaal van de Erasmus Universiteit en Erasmus MC.

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor