Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Centrum

TropenHaven

Centrum voor Tropen- en Reizigersgeneeskunde

In het Centrum voor Tropen- en Reizigersgeneeskunde kunt u terecht voor vragen, advies en begeleiding vóór, tijdens en na uw reis.

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

In het Centrum voor Tropen- en Reizigersgeneeskunde kunt u terecht voor vragen, advies en begeleiding vóór, tijdens en na uw reis.

Als u op reis gaat naar (sub)tropische gebieden, kunt u in aanraking komen met allerlei tropische infecties, zoals malaria, darminfecties, huidafwijkingen. Het is dan ook noodzakelijk dat u zich goed voorbereidt, zodat u infecties zo mogelijk kunt voorkomen. Hiervoor kunt u contact opnemen met de Travel Clinic Erasmus MC.

Komt u onverhoopt toch terug van een reis met klachten van bijvoorbeeld koorts, diarree, huiduitslag en/of hoesten? Neem dan eerst contact op met uw huisarts, die u vervolgens kan doorverwijzen naar onze TropenPolikliniek.

Afspraak Vaccinaties vóór de reis: (010) 704 50 50.
Afspraak TropenPolikliniek na de reis: (06) 50 03 19 73.

De Travel Clinic vindt u naast de hoofdingang van het Erasmus MC, Zimmermanweg 7.
De TropenPolikliniek bevindt zich in het Erasmus MC gebouw Nf, 2e verdieping, wachtruimte 2D.

Heeft u direct zorg nodig, dan kan de huisarts u doorverwijzen naar de spoedeisende hulp van het Erasmus MC.

Wat willen we bereiken?

Binnen ons centrum wordt optimale begeleiding aan reizigers geboden. Het Centrum voor Tropen- en Reizigersgeneeskunde biedt hiermee een totaalconcept op het gebied van reizigersgeneeskunde: van gezondheidsadvies op maat voorafgaand aan de reis, inclusief vaccinaties en reisbenodigdheden, tot behandeling door ervaren specialisten indien u onverhoopt ziek terugkomt van uw reis.

Met het samengaan van de tropenafdeling van het Havenziekenhuis en het Erasmus MC heeft ons centrum de unieke mogelijkheid gekregen om decennialange expertise op het gebied van reizigersgeneeskunde en tropenzorg te bundelen met de innovatieve academische kwaliteiten van het Erasmus MC. 
Onze missie is om een centrale rol in te nemen binnen de tropen- en reizigersgeneeskunde in Nederland. 

Wat maakt dit centrum bijzonder?

In 1914 werd het Instituut voor Tropische Ziekten in Rotterdam opgericht. In het begin richtte men zich hoofdzakelijk op onderwijs en onderzoek op het gebied van tropische ziekten en zorg voor zeemannen. Later werd dit uitgebreid met medische zorg aan andere (wereld)reizigers. Het Havenziekenhuis is ontstaan vanuit dit instituut.

Sinds december 2018 is de zorg voor de ziek terugkerende reiziger overgenomen door het Erasmus MC. Zorg die in de nieuwe situatie nog steeds wordt geleverd door het team van internisten uit het voormalige Havenziekenhuis, zodat de aloude expertise gewaarborgd blijft. 

In februari 2019 is ook de Travel Clinic verhuisd naar het Erasmus MC. Daarmee is ruim honderd jaar ervaring op het gebied van tropische geneeskunde en reizigersziekten gebundeld in het meest innovatieve ziekenhuis van Nederland.

Aandoeningen en ziektebeelden

  • Koorts na een verblijf in de tropen of na een reis.
  • Huidafwijkingen na  tropenverblijf.
  • Darm- of buikklachten na een reis.
  • Andere klachten na een reis.
  • Infecties veroorzaakt door parasieten waaronder malaria, leishmaniasis, worminfecties.
  • Virale infecties, waaronder dengue, zika, chikungunya, gele koorts, etc.
  • Bacteriële infecties, waaronder darminfecties, longontstekingen, urineweginfecties. 

Tropen-huidinfecties

Onze polikliniek(en)

Samenwerking

Tropenziekten maakt deel uit van de afdeling Medische Microbiologie en Infectieziekten van het Erasmus MC, waarbinnen een brede kennis van tropische en niet-tropische infecties aanwezig is. Wij werken nauw samen met zowel de Travel Clinic Erasmus MC als de Corporate Travel Clinic van het Erasmus MC.

Voor tropengerelateerde vraagstukken werken we nauw samen met de afdeling Dermatologie, zowel van het Erasmus MC als de Dermahaven van de Havenpolikliniek. 

Ook zijn wij aangesloten bij een wereldwijd netwerk van ziekenhuizen die reizigersgeneeskunde en tropenzorg leveren, via het Geosentinel-netwerk. 

Daarnaast is er samenwerking in Nederland met het Amsterdam UMC in Amsterdam, het LUMC in Leiden, het Radboudumc in Nijmegen op gebied van patiëntenzorg en onderzoek. 

Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoek wordt gedaan binnen het Academisch Centrum voor Reizigersgeneeskunde (officieel AC Migratory Health and Neglected Tropical Diseases). Actueel wordt deelgenomen aan onderzoek naar ontwikkeling van een vaccin tegen malaria. Ook wordt er gekeken naar de effecten van een malaria-infectie op het lichaam. 

Tevens wordt het effect van succes van vaccinatie bij patiënten met een verminderde afweer onderzocht.

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor