Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

De fietsproeftuin

De patiënt terug in het zadel

Fietsen is een gezonde, groene en sociale manier van reizen. We fietsen in Nederland veel: voor dagelijkse activiteiten, woon-werk verkeer, recreatie en sport. Helaas is fietsen niet voor iedereen pijnvrij. Vooral bij aandoeningen aan het zitvlak kan zo’n zadel erg pijnlijk zijn. In deze proeftuin zoeken we naar oplossingen om fietsen weer mogelijk te maken.

Over de proeftuin

Voor mensen met een aandoening aan het zitvlak kan het pijnlijk zijn om te fietsen. Wij proberen deze mensen weer terug in het zadel te helpen en hebben hiervoor een speciale proeftuin ingericht. In deze proeftuin geven we informatie over het fietsen en staat er een hometrainer klaar waarmee mensen fiets-hulpmiddelen kunnen testen. 

Voor wie is de proeftuin? 

In de proeftuin kan iedereen terecht die pijn heeft bij het fietsen. Pijn bij het fietsen kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals: 

  • Behandeling van kanker van schaamlippen, zaadbal of penis
  • Operaties of bestralingen van de anus of endeldarm
  • Chronisch bekkenpijnsyndroom
  • Verschillende lokale huidaandoeningen
  • Een bevalling

Hoe werken wij? 

Wij geloven dat een individuele oplossing het beste werkt. Persoonlijke ervaring staat daarom centraal, en de patiënt krijgt bij ons zelf de leiding in het vinden van een oplossing. In de proeftuin geven we informatie over het fietsen en kunt u verschillende middelen uittesten die het fietscomfort kunnen verhogen. Denk hierbij aan verschillende zadels, anti-schuurzalf, speciale fietskleding en andere afstellingen van de fiets. 

Kijk voor meer informatie over het fietsen onder het kopje ‘Handige websites’.

De opzet van de zadelproeftuin

Aanmelden voor een afspraak?

Herkent u de beschreven klachten tijdens het fietsen? Dan kunt u zich aanmelden voor een afspraak in de fietsproeftuin. Tijdens de afspraak kunt u vier verschillende zadels uitproberen op de hometrainer.

Vrouwen die een (voorstadium) van vulvakanker/lichen sclerosus/ lichen planus hebben (gehad) kunnen hiervoor ook meedoen aan een onderzoek. Dit houdt in dat u het meest comfortabele zadel na de afspraak mee naar huis kunt nemen om voor langere tijd op uw eigen fiets uit te proberen.

Als u zich wilt aanmelden voor een afspraak kunt u het contactformulier onderaan deze pagina invullen. Vul bij opmerkingen in wat uw diagnose is of waar u last van heeft tijdens het fietsen. We zullen dan contact met u opnemen voor het maken van een afspraak. 

Ons team

Onderzoek

Kwaliteit van leven na een behandeling van vulvakanker

In deze studie onderzochten we de impact van een vulvakanker-behandeling op de kwaliteit van leven en de zelf waargenomen gezondheid van patiënten. We keken onder andere naar de mobiliteit, lichamelijke activiteit, sociale contacten en zelfredzaamheid. In totaal namen 84 vrouwen die behandeld werden voor vulvakanker tussen 2018 en 2021 deel. 

Uitkomsten 

Uit het onderzoek bleek dat patiënten die behandeld werden voor vulvakanker:

  • Vaak pijn hebben bij het gebruik van een zadel en vaak matige of ernstige problemen hebben met fietsen of niet kunnen fietsen (40,3%).
  • Een lager zelf-gerapporteerde gezondheid, mobiliteit en lichamelijke activiteit dan gemiddeld
  • Minder tijd besteden aan wandelen, fietsen en sport. 

Vrouwen die behandeld zijn aan vulvakanker ondervinden dus vaak problemen in hun dagelijks leven na de behandeling. Deze uitkomsten motiveren ons om oplossingen te vinden zodat deze vrouwen hun mobiliteit en zelfredzaamheid weer terug kunnen krijgen. 

van de Berg NJ et al. Patient-reported mobility, physical activity, and bicycle use after vulvar carcinoma surgery, Cancers, 15(8), 2324, 2023.

Fiets op maat afstellen

Uw houding bij het fietsen is erg belangrijk en vaak bepalend voor zadelpijn. Verspreid door het land zijn er locaties waar u uw fiets op maat kunt laten afstellen. Deze zogeheten 'bike fitters' richten zich vaak op de sport, maar er zijn uitzonderingen. Van de locaties in het kaartje hieronder weten wij dat ze ervaren zijn in het afstellen van stadsfietsen, en dat medewerkers gedreven zijn om patiënten met (medische) pijnklachten te helpen. Hun service is vaak wel betaald. Als u in het kaartje hieronder op een locatie klikt ziet u een link naar hun website.

 

 

 

Adressen

Gelderblom Fysiotherapie
Fitnesspad 1, 3202 LK Spijkenisse
tel. 0181 507 513
https://gelderblom.nu

Rosiir
Nijverheidsweg 2, 3247 XX Dirksland
tel. 0187 725 327
rosiir.com
 
FitYourBike fietsafstellingen
Mercuriusstraat 22g, 7006 RL Doetinchem
tel. 06 19953394
www.fityourbike.nl
 
Enjoy & Meerens Tweewielers
Zuiderpoort 4, 8239 AD Lelystad
tel. 0320 216 973
 

Glorie BikeLab
Kruisstraat 15, 7941 AM Meppel
+31 6 53714135
www.gloriebikelab.nl

Handige websites

Heeft u vragen?

Met vragen of opmerkingen kunt u terecht bij ons secretariaat:

Contactformulier