Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Endovasculaire Aneurysma Reparatie

EVAR

Tijdens deze operatie wordt via de lies een stent (soort vaatprothese) in de slagader met het aneurysma geplaatst.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

Tijdens de operatie wordt een snee of prikgat in beide liezen gemaakt om zo bij de liesslagaders te kunnen. Via deze slagaders wordt een opgevouwen vaatprothese in de slagader ingebracht en naar de plek van het aneurysma opgeschoven. Deze prothese heet een endoprothese, maar wordt ook wel een stent of stentgraft genoemd.

De arts maakt tijdens de operatie gebruik van röntgenapparatuur om de exacte plaats te bepalen waar de stentgraft geplaatst moet worden. Afhankelijk van de locatie en lengte van het aneurysma worden er mogelijk meerdere delen gebruikt om de gehele stentgraft te vormen.

De stentgraft wordt boven en onder het aneurysma in de ader verankerd. Zodra de stentgraft geheel geplaatst is, worden de katheters verwijderd en de liesslagaders en de huid gehecht.

Hoe gaan we te werk?

De operatie vindt meestal onder volledige narcose, soms onder plaatselijke verdoving, plaats. Voordat de narcose wordt toegediend, wordt u op de bewakingsapparatuur aangesloten en krijgt u een infuus in de hand of arm. Meestal wordt er ook een blaaskatheter geplaatst.

Wat is het doel?

De stentgraft wordt aan de binnenzijde van het aneurysma geplaatst, zodat er geen druk meer op de verzwakte vaatwand staat. Het aneurysma krijgtt als het ware een nieuwe binnenbekleding om te voorkomen dat deze zou kunnen scheuren.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de operatie

U wordt op de dag van de operatie of de dag ervoor in het ziekenhuis opgenomen. Tussen de opname en de operatie zal onder andere de verpleegkundige, anaesthesist en de arts bij u langskomen om zaken rondom de operatie te bespreken.

U dient vanaf enige tijd voor de operatie nuchter te blijven. U wordt hier per brief voor de opname of tijdens de opname over geïnformeerd.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie merkt u niets, omdat u onder narcose of plaatselijk verdoofd bent.

Kort na de operatie

Wanneer u goed wakker bent, wordt u naar de verpleegafdeling overgebracht waar de zaalarts en verpleegkundige u goed in de gaten houden.

U zou een aantal uren na de operatie al uit bed mogen. De liezen kunnen gevoelig zijn en de wonden kunnen wat trekken. Probeer wel zo recht mogelijke te lopen. Pijn na deze operatie is ongebruikelijk. Indien gewenst kunt u om pijnstillers bij de verpleegkundige vragen.

Thuis

Indien de arts het verantwoord vindt, kunt u meestal 1 tot 3 dagen na de operatie het ziekenhuis verlaten.

De kans op een complicatie is gelukkig erg klein na deze operatie. Heel soms kan een blauwe plek of wondinfectie in de lies ontstaan. Normaal gesproken bent u snel weer hersteld. 

Soms ontstaat een endolekkage, hierbij loopt er nog bloed langs de protheses het aneurysma in. Deze lekkage komt weinig voor en lost doorgaans vanzelf op. Ook kunnen soms bloedingen ter plaatse van de operatie aan de liesslagaders of infecties van de wonden ontstaan. Een andere complicatie kan een nierfunctiestoornis zijn als gevolg van het gebruik van contrastmiddel of doordat de stentgraft ter hoogte van de nierslagaders geplaatst is.

In de periode na het ontslag komt u voor controle langs bij de polikliniek.

 

Resultaat

Zodra de stentgraft geplaatst is, loopt er geen bloed meer langs de verzwakte vaatwand. Hierdoor ontstaat daar geen druk meer op en verdwijnt de kans dat het aneurysma scheurt. Er zal tijdens dezelfde opname een nieuwe CT-scan worden gemaakt om het resultaat te beoordelen. Als u naar huis gaat, krijgt u altijd een afspraak voor een controlebezoek aan de polikliniek mee. Deze afspraak zal doorgaans binnen enige weken plaatsvinden.

Wanneer neemt u contact op?

U dient contact op te nemen als:

  • De operatiewond rood, warm en pijnlijk of gezwollen is, dit kan een ontsteking zijn;
  • Als u koorts heeft.

Neem bij twijfel, lichamelijke klachten en vragen contact op met het vaatsecretariaat van het Erasmus MC. De contactgegevens ontvangt u na de operatie.

Met wie heeft u te maken?

Vaatchirurgen van het Erasmus MC, klik hier voor meer informatie.

Aandoeningen

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor