Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Algemene informatie

Patientervaringsmonitor (PEM)

Online vragenlijst over de zorg in het Erasmus MC

Na een ziekenhuisbezoek of opname krijgt u van ons een vragenlijst over de zorg in het Erasmus MC. Wij gebruiken uw mening om onze zorg verder te verbeteren. Deelname is vrijwillig en anoniem.

Na uw ziekenhuisbezoek ontvangt u binnen 14 dagen een vragenlijst via e-mail. In deze online vragenlijst staan vragen over uw ervaringen in het Erasmus MC. De vragenlijst bestaat uit 15 tot 20 vragen en kost ongeveer 10 minuten om in te vullen. Onafhankelijk meetbureau Expoints stuurt de uitnodigingen naar patiënten en voert de meting voor ons uit.

Emailadres 

U kunt de vragenlijst alleen invullen als u een mailadres bij ons heeft opgegeven. In het patientenportaal ‘Mijn Erasmus MC’  kunt u controleren of uw e-mailadres bij ons bekend is.

Vertrouwelijk en vrijwillig

Deelname aan de vragenlijst is vrijwillig en anoniem. U beslist zelf of u meedoet. Het Erasmus MC weet niet welke patiënt een vragenlijst heeft ontvangen of ingevuld. Uw deelname heeft geen invloed op uw behandeling in het Erasmus MC.

Hoe wij omgaan met uw gegevens staat op onze pagina over privacy. Hier vindt u ook onze privacyverklaring.

Lees meer over ervaringen van onze patiënten op de pagina ‘Uw mening telt’. 

Ik heb geen uitnodiging ontvangen

U ontvangt niet na elk bezoek een vragenlijst. Wij sturen u maximaal 6 keer per jaar een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen.  

Wilt u vaker meedenken over de zorg in het Erasmus MC? Dan kunt u zich opgeven voor een van onze patiëntenpanels

Ik wil mij afmelden voor de vragenlijst

Wilt u geen vragenlijsten ontvangen? U kunt zich afmelden voor de vragenlijsten door langs te gaan bij de inschrijfbalie.

Vragenlijsten voor kinderen

Kinderen en hun ouders of verzorgers ontvangen ook een vragenlijst na hun ziekenhuisbezoek. In deze vragenlijst staan vragen voor de ouders of verzorgers, maar ook vragen die het kind zelf mag invullen (vanaf 8 jaar).

Wat doet het Erasmus MC met de resultaten?

We gebruiken de resultaten van de vragenlijsten om de zorg binnen onze organisatie te verbeteren. De resultaten van de vragenlijsten laten ons zien wat patiënten belangrijk vinden. Zo krijgen we bijvoorbeeld antwoord op de volgende vragen:

 • Geven artsen goede uitleg over de ziekte en de behandeling?
 • Voelt de patiënt zich veilig en comfortabel?
 • Is de patiënt goed geïnformeerd over de nodige zorg na de behandeling?

Wat voor vragen staan er in de PEM-vragenlijst?

De vragen in de PEM vragenlijst gaan over thema’s die belangrijk zijn voor patiënten. Bijvoorbeeld over de communicatie van de zorgverleners, de wachttijden en de omgeving. 

De vragenlijst is ontwikkeld met patiënten en wordt in alle Nederlandse academische ziekenhuizen gebruikt. De vragen zijn opgedeeld in de volgende acht thema’s:   

 1. Snel toegang tot betrouwbare zorgadvies
 2. Effectieve behandeling door betrouwbare zorgverleners
 3. Continuïteit van zorg en een soepele overgang
 4. Betrokkenheid bij en ondersteuning voor familie en naasten
 5. Duidelijke informatie, communicatie en ondersteuning bij verzorging
 6. Meebeslissen en respect voor voorkeuren van patiënten
 7. Emotionele ondersteuning, inlevingsvermogen en respect
 8. Aandacht voor fysieke- en omgevingsaspecten.

Bron: Picker institute. About us: Principles of Person Centred care.

Resultaten

Inzicht in kwaliteit van zorg

Hoe weet u of een ziekenhuis goede kwaliteit biedt? Bij welk ziekenhuis kunt u het beste terecht voor een behandeling? Om meer kennis te geven over de kwaliteit van zorg, hebben ziekenhuizen de website Ziekenhuischeck gemaakt. U kunt de resultaten van ieder ziekenhuis op ziekenhuischeck.nl bekijken. Ook kunt u ziekenhuizen met elkaar vergelijken.
Erasmus MC op ziekenhuischeck.nl