Patiënten beoordelen kwaliteit
Het Erasmus MC verbetert voortdurend de zorg- en dienstverlening. Ervaringen van patiënten zijn daarbij een belangrijke bron van informatie. Daarom vragen we patiënten regelmatig naar hun ervaringen met het Erasmus MC.
Betrouwbaar meten
Het is belangrijk dat patiëntervaringen op betrouwbare wijze worden gemeten. De Patiëntervaringsmeting (PEM) is hiervoor speciaal ontwikkeld. De meting wordt door alle Nederlandse academische ziekenhuizen gebruikt en is samen met patiënten opgesteld. De PEM maakt gebruikt van vragenlijsten van het Picker Instituut die ontwikkeld zijn op basis van de 8 principes van Persoonsgerichte zorg:
-
Snel toegang tot betrouwbare zorgadvies
-
Effectieve behandeling door betrouwbare zorgverleners
-
Continuïteit van zorg en een soepele overgang
-
Betrokkenheid bij en ondersteuning voor familie en naasten
-
Duidelijke informatie, communicatie en ondersteuning bij verzorging
-
Meebeslissen en respect voor voorkeuren van patiënten
-
Emotionele ondersteuning, inlevingsvermogen en respect
-
Aandacht voor fysieke- en omgevingsaspecten.
Bron: Picker institute. About us: Principles of Person Centred care. URL: https://www.picker.org/about-us/picker-principles-of-person-centred-care/
Hoe werkt het?
Meedoen kan alleen met een geldig e-mailadres. Bij inschrijving worden patiënten gevraagd of hun e-mailadres gebruikt mag worden voor patiëntervaringsonderzoek. Patiënten kunnen ook zelf hun e-mailadres invullen via het patiëntenportaal Mijn Erasmus MC.
Een deel van de patiënten ontvangt binnen 2 weken na hun bezoek een uitnodiging via e-mail om een digitale vragenlijst in te vullen over hun ervaringen. Het invullen van de vragenlijst doen de patiënten thuis op de computer, smartphone of tablet. Onafhankelijk meetbureau Expoints stuurt de uitnodigingen naar patiënten en voert de meting voor ons uit.
Vragenlijst voor kinderen
Ook een deel van kinderen en ouders of verzorgers van kinderen die in het Erasmus MC behandeld zijn, ontvangt een vragenlijst. Deze vragenlijst omvat vragen voor de ouders of verzorgers van het kind en vragen voor het kind, die het kind zelf mag invullen (vanaf 8 jaar).
Vertrouwelijk en vrijwillig
Deelname aan het onderzoek is geheel vrijwillig en heeft geen enkele invloed op het bezoek of verblijf in het Erasmus MC. De antwoorden worden anoniem verwerkt. Het Erasmus MC weet niet welke patiënt een vragenlijst heeft ontvangen of ingevuld. Patiënten kunnen zich altijd afmelden van verdere deelname aan patiëntervaringsonderzoeken via het Patiëntenportaal of de link in de uitnodigingsmail. Hoe wij omgaan met uw gegevens staat in onze pagina over Privacy. Hier vindt u ook onze privacyverklaring.
Wat doen we met de resultaten?
Door de resultaten van het onderzoek wordt ons duidelijk wat patiënten vinden. Geven artsen en verpleegkundigen goede uitleg over de ziekte en de behandeling? Voelt de patiënt zich veilig en comfortabel? Is de patiënt geïnformeerd over de nodige zorg na het ziekenhuis?
Daarnaast kunnen we intern benchmarken tussen teams / afdelingen / thema’s en extern benchmarken zowel met andere UMC’s als met andere ziekenhuizen wereldwijd die ook de Pickervragenlijsten hanteren. We gebruiken de resultaten om de zorg- en dienstverlening binnen onze organisatie continu te verbeteren.