Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Meedoen aan onderzoek

JUMPER-trial

Startdatum: Oktober 2016

De springersknie (Jumper’s knee) is een overbelastingsletsel van de knieschijfpees die voorkomt bij sporten met een hoge peesbelasting, zoals bij sprongsporten (basketbal, volleybal). De springersknie gaat gepaard met pijnklachten ter plaatse van de aanhechting van de knieschijfpees aan de knieschijf, waardoor er vaak ook een verminderde belastbaarheid van de aangedane pees is. Dit levert problemen op voor de sporter voor zowel het uitvoeren van trainingen als wedstrijden. Het is daarom van groot belang om een wetenschappelijk onderbouwde therapie te kunnen bieden, met als doel de peesstructuur, alsmede de belastbaarheid van de knieschijfpees te kunnen verbeteren en terugkeer naar sport-specifieke trainingen en wedstrijden te versnellen.

Over dit onderzoek

Welke patiënten kunnen deelnemen?

Dit onderzoek is voor volwassen sporters die pijnklachten hebben als gevolg van een springersknie, waarbij we de effectiviteit van een pijnlijk krachtrainingsprogramma vergelijken met een nieuw geleidelijk opbouwend krachttrainingsprogramma.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Stephan Breda, arts-onderzoeker afdeling Orthopedie & Radiologie
E-mail: springersknie@erasmusmc.nl
Tel.: 010-7037861
 

Wat willen we bereiken?

In de JUMPER-studie worden uitkomstmaten van twee verschillende therapeutische oefenprogramma’s met elkaar vergeleken in een tijdsbestek van 24 weken. 

Wat gaan we doen?

Gerandomiseerd onderzoek, waarbij oefentherapie volgens nieuwe inzichten in een interventiegroep wordt vergeleken met behandeling volgens de huidige standaard in een controlegroep. Het beeldvormend onderzoek op de afdeling Radiologie zal plaatsvinden bij start van deelname, na 12 weken en vervolgens na 24 weken. Pijnklachten alsmede resultaten van de oefentherapie zullen door middel van digitale vragenlijsten worden opgevolgd.