Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Bovenkaakoperatie

De bovenkaak van patiënten met schisis ligt soms te ver naar achteren. De operatie waarmee we de kaak naar voren verplaatsen heet een Le Fort 1 osteotomie.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Het verplaatsen van de bovenkaak duurt gemiddeld anderhalf tot twee jaar. We kunnen de bovenkaak pas gaan verplaatsen als de kaak bijna uitgegroeid is (gemiddeld vanaf de leeftijd van achttien jaar). Voor we de bovenkaakoperatie kunnen uitvoeren, moet u anderhalf jaar een beugel dragen, zodat uw tanden en kiezen alvast in een goede stand komen te staan. Na de operatie moet u waarschijnlijk nog een half jaar een beugel dragen voor kleinere correcties van het gebit. U bent tijdens de bovenkaakoperatie - de le Fort 1 osteotomie - onder algehele narcose. Soms is het nodig dat we de bovenkaak geleidelijk naar voren verplaatsen. Dit heet een le Fort 1 distractie-osteotomie.

Hoe gaan we te werk?

De mond-, kaak- en aangezichtschirurg (MKA-chirurg) voert de operatie uit. De chirurg maakt een aantal snedes in het tandvlees om de bovenkaak zichtbaar te maken. Hierna zaagt de chirurg de bovenkaak los van de schedelbasis en het aangezichtsskelet. Vervolgens wordt de kaak op de juiste plek weer vastgezet. Dat doet de chirurg met titanium plaatjes en schroeven.

Als de afstand tussen de boven- en onderkaak te groot is, verplaatsen we de bovenkaak geleidelijk naar voren. Dit noemen wij ‘distractie’. Een tweetal schroefsystemen (distractoren) zorgen ervoor dat de kaak in kleine stapjes naar voren wordt gebracht, tot de gewenste stand is bereikt. De distractoren verwijderen we tijdens een tweede operatie. Na de operatie plaatsen we elastieken in de mond, zodat de kaak minder wordt belast.

Wat is het doel?

Tijdens de le Fort 1 osteotomie verplaatsen we de bovenkaak naar voren, waardoor de bovenkaak voor de onderkaak komt te liggen. Het doel daarvan is:

  • Functioneel
    Uw tanden zullen minder snel slijten, doordat zij beter in positie staan. Ook het afbijten zal makkelijker zijn voor u.
  • Esthetisch
    Het middengezicht komt meer naar voor, waardoor het zij-aanzicht van uw gezicht meer in harmonie is.

Voorbereiding

Voor we de bovenkaakoperatie kunnen uitvoeren, moet u ongeveer anderhalf jaar een beugel dragen. Tijdens deze fase besteden we veel aandacht aan mondhygiene, omdat een goede mondhygiene belangrijk is voor een optimale wondgenezing na de operatie. Soms merken wij dat patiënten onrealistische verwachtingen hebben en/of angsten voor behandeling of emotionele problemen ervaren. Psychosociale begeleiding kan hierbij helpen.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

Voor specifieke bijwerkingen en complicaties van de beugelbehandeling verwijzen wij u naar de orthodontist. Geen enkele operatie is zonder risico. Tijdens de bovenkaakoperatie kunnen er complicaties optreden, zoals een bloeding. Er lopen geen grote bloedvaten in het operatiegebied, waardoor de bloedingen nooit levensbedreigend zijn.

Op de verpleegafdeling

Na de operatie kan de wond nalekken en er kan wat bloed uit de neus komen. Minimaal bloedverlies stopt vaak vanzelf. Pijnklachten kunnen we over het algemeen goed oplossen met gebruikelijke pijnstillers.

Na de operatie kan het gezicht wat opgezwollen zijn. De huid en het gehemelte kunnen ook anders aanvoelen. U zal moeizaam praten en eten door de elastieken in uw mond, die ervoor zorgen dat tanden en kiezen op elkaar worden geklemd.

Na de behandeling (in het ziekenhuis/thuis)

Weer thuis kan u last hebben van de volgende bijwerkingen of complicaties:

  • Zwelling van het gezicht. Dit neemt normaal gesproken na twee dagen weer langzaam af.
  • Een infectie.
  • Irritatie van het slijmvlies op de plek van de distractoren.
  • Gewichtsverlies. Doordat de tanden en kiezen gedurende enkele weken op elkaar staan, is het moeilijker om te eten.

De plaatjes en schroeven geven weinig klachten en kunnen vaak blijven zitten.

Resultaat

Eén week na de operatie komt u op de polikliniek langs voor controle. Als we tijdens de operatie ook distractoren hebben geplaatst, beginnen we één week na de operatie met ‘draaien’. Het aandraaien van de distractoren zorgt ervoor dat de kaak geleidelijk naar voren wordt verplaatst totdat de kaak ver genoeg naar voren staat. Als de kaak op de juiste plek staat, stoppen we met aandraaien en kan de kaak genezen. We verwijderen de distractoren ongeveer drie maanden na de eerste operatie.

Het effect van de operatie is vaak na één tot twee weken zichtbaar, als de grootste zwelling is weggetrokken. Omdat het bot dan nog niet op volle sterkte is, moet u zich de eerste zes weken aan enkele beperkingen houden. Een paar weken na de operatie gaat de orthodontist weer verder met de beugelbehandeling. Soms zien we dat het resultaat na een lange periode iets terugloopt. Dit noemen wij relaps.

Wanneer neemt u contact

U neemt contact op met de polikliniek MKA-chirurgie als:

  • U ziek wordt.
  • U koorts heeft van 38.5 graden of meer.
  • De zwelling na drie dagen toeneemt.
  • De pijn niet onder controle is met de voorgeschreven pijnstillers.
  • Er sprake is van helderrood bloedverlies, die niet stopt na 30 minuten afdrukken.

U kunt overdag bellen met de verpleegkundig specialist op 06 139 012 23 (bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag) of een e-mail sturen. U kunt overdag ook bellen met de verpleegafdeling waar uw kind opgenomen heeft gelegen. Na 17.00 uur of in het weekend kunt u contact opnemen met de telefoniste via (010) 704 0 704 en vragen naar de dienstdoende assistent MKA-chirurgie.

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor