Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Hersenvochtdrainoperatie

Ventriculoperitoneale drain

Door de drain wordt het overtollig hersenvocht afgevoerd naar de buikholte. Bij de derdeventriculostomie maken we de natuurlijke afvoer van het hersenvocht ruimer.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is het?

De opname is een dag voor de operatie. We voeren de operatie uit als er te veel hersenvocht is. Bij de hersenvochtdrain brengen we een slangetje aan in de hersenkamers om het hersenvocht af te voeren. Het uiteinde van het slangetje ligt in de buikholte, waar het vocht weer wordt opgenomen. Bij de derdeventriculostomie maken we de natuurlijke afvoergang in de hersenkamers groter. De neurochirurg beoordeelt op de MRI scan of deze operatie kans van slagen heeft.

Hoe gaan we te werk?

U krijgt twee weken voor de operatie bericht over de operatiedatum. Het kan zijn dat we de operatie uitstellen als uw kind ziek is, of als we een spoedoperatie bij een ander kind moeten uitvoeren. Het kan voorkomen dat we de operatie op de dag van de geplande operatie om deze redenen uitstellen. We plannen dan zo snel mogelijk een nieuwe datum.

Wat is het doel?

Het doel van de operatie is om de te grote hoeveelheid hersenvocht in de hersenen te verminderen, waardoor de hersendruk normaal wordt.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de behandeling

Als complicatie van de operatie kan een ontsteking van de drain optreden. Als antibiotia onvoldoende resultaat geven, kan het nodig zijn de drain te vervangen. Op langere termijn kan de drain losraken of verstoppen. In die gevallen zal een operatie nodig zijn om dit op te lossen. Een derdeventriculostomie kan onvoldoende resultaat geven, waarna alsnog het plaatsen van een drain nodig is.

Op de verpleegafdeling

Kort na de ingreep kan er nog lekkage optreden van hersenvocht via de huidwond. Dit kan de wondgenezing vertragen.

Thuis

Als uw kind koorts van 38 graden of meer krijgt, pijn aangeeft, of de wond rood is of open is gegaan, is het goed om contact op te nemen. U kunt overdag bellen met de verpleegkundig specialist op 06 201 542 68 of met de verpleegafdeling waar uw kind lag. Na 17.00 uur of in het weekend kunt u contact opnemen met de telefoniste via (010) 704 0 704 en vragen naar de dienstdoende assistent neurochirurgie.

Resultaat

Door de operatie vermindert het teveel aan hersenvocht  Het resultaat is meestal kort na de ingreep te merken. Ter beoordeling van het resultaat maken we na enige tijd een MRI-scan.

Wanneer neemt u contact op?

U neemt contact met ons op als:

  • de wond rood is of open is gegaan;
  • uw kind pijn aangeeft;
  • uw kind koorts heeft van 38 graden of meer.

Aandoeningen

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor