Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Leer levensreddend handelen bij ernstig bloedverlies

28 juli 2022

Ernstig bloedverlies is de nummer één voorkombare doodsoorzaak bij traumatische ongevallen zoals verkeersongelukken en schotwonden. Omstanders zijn doorgaans sneller bij het slachtoffer om hulp te verlenen dan medisch personeel. Daarom is het Erasmus MC middels de afdeling traumachirurgie een opleidingsinstituut geworden van Stop De Bloeding – Red Een Leven: een maatschappelijk initiatief dat burgers leert handelen bij levensbedreigend bloedverlies.

Een nieuw maatschappelijk initiatief

Studies naar oorlogsslachtoffers hebben aangetoond dat vroegtijdige bloedingscontrole levens redt. Levensbedreigend bloedverlies is echter niet alleen in conflictgebieden maar ook in de civiele setting de belangrijkste voorkombare doodsoorzaak na ongevallen en letsel. Het toenemend wapengeweld in Amerika en de bloederige bomaanslag tijdens de Boston Marathon in 2013 heeft de Amerikaanse Vereniging van Chirurgen geactiveerd om een landelijk campagne te starten, genaamd Stop the Bleed. Hierdoor zijn inmiddels meer dan twee miljoen burgers opgeleid om juist te handelen bij levensbedreigend bloedverlies. Sinds 2016 bestaat dit initiatief dankzij traumachirurg dr. L. Geeraedts ook in Nederland onder de naam Stop De Bloeding – Red Een Leven (SDBREL).

Ook in Rotterdam is wapengeweld helaas toegenomen. Een op de zeven patiënten met ernstige schot- of steekwonden die hierdoor tussen 2010 en 2020 opgenomen waren in het Erasmus MC, waren jonger dan 20 jaar. Het jongste slachtoffer was 8 jaar.

Leer (anderen) te handelen bij ernstig bloedverlies

Ernstig bloedverlies kan tenslotte iedereen overal overkomen. Thuis, op werk of op vakantie. Ook kun je in aanmerking komen met een slachtoffer die lijdt aan fors bloedverlies. Wanneer er sprake is van levensbedreigend bloedverlies neemt de kans op overleven met elke minuut af. Daarom is snel en correct handelen van essentieel belang. Druk uitoefenen is doorgaans de eerste handeling, maar ook dat is niet altijd voldoende.

Sinds kort is de afdeling traumachirurgie van het Erasmus MC in samenwerking met Rotterdam Institute for Traumasurgery een opleidingsinstituut voor SDBREL. Er worden twee cursussen gegeven in het Erasmus MC: de basiscursus  en de instructeurscursus. Tijdens de basiscursus leer je de juiste handelingen aan, zoals het herkennen van levensbedreigend bloedverlies, het inschakelen van professionele hulp en het gebruik van tourniquets en gazen. De instructeurscursus is bedoeld voor ieder belangstellende met affiniteit voor het verzorgen van EHBO en reanimatiecursussen. Na de instructeurscursus kan je zelf SDBREL basiscursussen geven. Ons ultieme doel is het terugdringen van het overlijdensrisico bij levensbedreigend bloedverlies.

Volg de cursus Stop de Bloeding - Red een leven!

Wil jij kunnen handelen bij ernstig bloedverlies? Help onze samenleving weerbaarder te maken en meld je snel aan voor de instructeurscursus of de basiscursus door een mail te sturen naar SDBREL@erasmusmc.nl. Onze eerstvolgende instructeurscursus staat gepland op donderdag 18 augustus 2022 van 10:00 – 13:00 in het Onderwijscentrum van het Erasmus MC. In verband met de vakantieperiode volgt de basiscursus naargelang de aanmeldingen.

Meer informatie is te vinden op onze opleidingspagina van Stop de Bloeding - Red een leven.