Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Acromegalie

Gigantisme

Een goedaardige groeihormoon producerende hypofyse tumor die zorgt voor het grover worden van het gelaat, onderkaak, handen en voeten. Bij kinderen geeft het reuzengroei.

Acromegalie: over deze aandoening

Wat is Acromegalie?

Bij acromegalie beginnen sommige delen van het lichaam van een volwassene langzaam te groeien. Niet in de lengte, maar  de uiteinden (handen, voeten) en organen groeien. Het wordt veroorzaakt door een meestal goedaardige hormoonproducerende tumor van de hypofyse. In de tumor worden teveel groeihormoon producerende cellen aangemaakt.

 

Symptomen van acromegalie zijn o.a. het grover worden van gelaatstrekken, neus, oren, onderkaak, handen en voeten. Ringen, schoenen, horloges zijn te klein. Vermoeidheid, snurken, tintelingen in de handen zijn veel voorkomende klachten. Suikerziekte, carpaal tunnel syndroom en slaap apneu (OSAS) zijn ziekten die samen met acromegalie kunnen voorkomen. 

De intensiteit van de verschijnselen kan erg verschillen per patiënt.

 

Acromegalie is een zeldzame aandoening. In Nederland wordt deze diagnose jaarlijks bij 50 tot 100 patiënten gesteld. Het komt vooral voor bij volwassenen (tussen de 40-50 jaar) en een enkele keer ook bij kinderen, dan heet het reuzengroei (gigantisme).

Soorten

Wat is de normale functie van de hypofyse?

De hypofyse is een belangrijke hormoonklier die aan de basis van de hersenen ligt, net achter de neus, in een holte van de schedelbasis. In de hypofyse worden hormonen gemaakt.

De hormonen van de hypofyse regelen de werking van andere organen in het lichaam, zoals de schildklier, de bijnieren en de geslachtsklieren. Dankzij deze hormonen kunt u zich lichamelijk inspannen, hebt u zin in seks, groeit uw kind, plast u niet te veel en niet te weinig, zweet u als het warm is, kunt u voedsel verteren enz. Het niet goed functioneren van de hypofyse kan dus belangrijke gevolgen voor het lichaam hebben.

 

De meest voorkomende hypofyseaandoening is een hypofysetumor: een (bijna altijd) goedaardig gezwel van de hypofyse. Dit wordt ook wel hypofyse-adenoom genoemd. Zo'n tumor kan bij iedereen voorkomen, maar wordt het meest gezien bij mensen in de leeftijd van twintig tot vijftig jaar. Bij een tumor van de hypofyse kan de hormoonhuishouding verstoord raken. De hypofyse geeft dan te veel of te weinig hormonen af.

Oorzaak

Acromegalie of gigantisme wordt eigenlijk altijd veroorzaakt door een goedaardige tumor in de hypofyse die te veel groeihormoon maakt.

Symptomen en gevolgen

Symptomen van acromegalie zijn o.a. het grover worden van gelaatstrekken, neus, oren, onderkaak, handen en voeten. Ringen, schoenen, horloges zijn te klein. Vermoeidheid, snurken, tintelingen in de handen zijn veel voorkomende klachten. Suikerziekte, carpaal tunnel syndroom en slaap apneu (OSAS) zijn ziekte die samen met acromegalie kunnen voorkomen

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van een aantal onderzoeken:

 

-  bloedonderzoek

-  soms wordt er een glucosetolerantietest gedaan tijdens een dagbehandeling

-  een beeldvormend onderzoek (MRI)of worden bestaande beelden herbeoordeeld

 

Behandeling kan bestaan uit:

 

-  operatie

-  bestralingen van de hypofyse

 

Voor meer informatie betreffende bovenstaande onderzoeken en/of behandelingen raadpleeg de patiëntenfolders. U kunt deze vinden onderaan deze pagina of door te zoeken onder "patiëntenfolders".

  

 

 

Met wie heeft u te maken?

Gedurende de behandelperiode kunt u de volgende specialisten tegenkomen:

Internist-endocrinoloog; voor hormonale adviezen en behandeling

 

Neurochirurg; voor een operatie aan de hypofyse of voor een afwijking in de hypofyse regio

 

KNO; voor een operatie aan de hypofyse of voor een afwijking in de hypofyse regio

 

Vepleegkundig specialist; voor hormonale adviezen en behandeling

 

Radiotherpeut, voor een mogelijke bestraling

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor