Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Lymfeklieroperatie bij uitgezaaide zaadbalkanker

Retroperitoneale lymfeklierdissectie (RPLND)

Bij een retroperitoneale lymfeklierdissectie verwijderen we na chemotherapie voor uitgezaaide zaadbalkanker de lymfeklieren achter in de buik (het retroperitoneum).

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Bij een retroperitoneale lymfeklierdissectie (RPLND) verwijderen we de lymfeklieren achter in de buik (het retroperitoneum). U ondergaat deze operatie als er na de chemotherapie voor uitgezaaide zaadbalkanker restafwijkingen in de lymfeklieren zijn. Soms voeren we deze operatie ook uit als u (nog) geen chemotherapie heeft gehad, omdat er mogelijk lymfeklieruitzaaiingen aanwezig zijn.

Zorgpad Uitgezaaide zaadbalkanker

Hieronder staat het zorgpad Uitgezaaide zaadbalkanker. Hierin kunt u zien welke stappen volgen wanneer u geopereerd wordt voor uitgezaaide zaadbalkanker en een RPLND volgt.
Klik op de afbeelding voor om deze te vergroten.

Hoe gaan we te werk?

Een retroperitoneale lymfeklierdissectie is een technisch uitdagende operatie. We maken eerst een snee in de buik om de lymfeklieren te bereiken. Als het kan voeren we een kijkoperatie uit met de DaVinci operatie-robot. Bij een kijkoperatie maken we meerdere kleine openingen in de buik. Nadat we de darmen aan de kant hebben gelegd, kunnen we binnen een standaard gebied rondom de grote lichaams(slag)ader de lymfeklieren verwijderen.Lymfeklieren bij uitgezaaide zaadbalkanker

Wat is het doel?

Na chemotherapie voor uitgezaaide zaadbalkanker kunnen er nog steeds afwijkingen zichtbaar zijn op de lymfeklieren waar eerder uitzaaingen waren. In 10% van de gevallen is er dan nog kanker aanwezig in de lymfeklieren. In 50% van de gevallen gaat het om een voorstadium van zaadbalkanker (teratoom). Als dit in het lichaam blijft, kan het gaan groeien of kwaadaardig worden. Bij een retroperitoneale lymfeklierdissectie verwijderen we de afwijkende lymfeklieren.

Voorbereiding

Verloop opname

In deze video informeren we u over het verloop van de opname.

U wordt in ons expertisecentrum voor Complexe Retroperitoneale Chirurgie uitgebreid geïnformeerd en begeleid door onze gespecialiseerde oncologie-verpleegkundigen. Voor een goed herstel na de operatie is het belangrijk dat u in een zo goed mogelijke conditie verkeerd (door sport en een gezond dieet).

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie kunnen de volgende complicaties ontstaan:

  • Letsel van grote bloedvaten met bloeding tot gevolg. Dit komt in 2% van de gevallen voor.
  • Letsel van een darm. Dit komt zelden voor.
  • Noodzaak tot verwijderen van een nier. Dit komt zelden voor.
  • Groot bloedverlies (meer dan twee liter). Dit komt zelden voor.

Kort na de operatie

Na de operatie kunnen de volgende bijwerkingen of complicaties ontstaan:

  • Verstoorde zaadlozing door zenuwschade. Dit komt in 5% van de gevallen voor.
  • Wondinfectie.
  • Vertraagd op gang komen van de darmen.
  • Lekkage van lymfevocht van de darmen.

Thuis

Gemiddeld blijven patiënten na de operatie twee nachten opgenomen op onze afdeling. Het herstel thuis duurt gemiddeld twee tot drie maanden. Omdat de buikwand goed moet genezen is het belangrijk dat u de eerste vier tot zes werken geen zware inspanningen levert of zware dingen tilt.

Resultaat

Na uw operatie onderzoekt de pathaloog de verwijderde lymfeklieren onder de microscoop. De uitslag van dit weefselonderzoek krijgt u twee weken na de operatie op de polikliniek.

Wanneer neemt u contact op?

Wij staan 24 uur per dag voor u klaar bij vragen of specifieke klachten. Onze gespecialiseerde oncologie-verpleegkundigen begeleiden u zowel vóór als na de operatie. U kunt ook via e-mail contact met ons opnemen en telefonisch bereikbaar Kliniek urologie en gynaecologie, (010) 703 33 46.

Aandoeningen

  • Urineleiderkanker

Zaadbalkanker

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor