Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Erkend expertisecentrum

Centrum voor Complexe Retroperitoneale Chirurgie

Europees Expertisecentrum voor de behandeling van zaadbalkanker en gevorderde nierkanker

Operaties in het gebied achter in de buik (het retroperitoneum), zoals voor uitgezaaide zaadbalkanker of grote tumoren van de nier, kunnen complex zijn. Daarom voeren we deze operaties in ons expertisecentrum uit.

Over dit centrum

Wat we doen

In het Centrum voor Complexe Retroperitoneale Chirurgie behandelen we patiënten die een complexe operatie achter in de buik (het retroperitoneum) moeten ondergaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om operaties waarbij we lymfeklier-uitzaaiingen van zaadbalkanker verwijderen, of het verwijderen van de nier bij een grote niertumor. 

Omdat uitgezaaide zaadbalkanker een zeldzame ziekte is worden in Nederland per jaar minder dan honderd lymfklieroperaties gedaan. Eén derde van deze operaties vindt plaats in ons Europees expertisecentrum. 

U komt bij ons voor advies en een persoonlijk behandelplan na een verwijzing door uw eigen uroloog. Op onze polikliniek werken urologen en specialisten van andere disciplines zoals de interne-oncologie, radiotherapie, gynaecologie, radiologie en (vaat)chirurgie nauw samen. We bespreken uw situatie in ons multidisciplinair overleg zodat we een behandelplan op maat kunnen maken. Onze specialisten zijn daarnaast betrokken bij wetenschappelijk onderzoek.

Wat willen we bereiken?

Onze missie is om onze patiënten snel maar zorgvuldig een behandelplan op maat aan te bieden. Op onze polikliniek besteden we daarnaast veel tijd en aandacht aan het informeren van onze patiënten. Door complexe operaties voor zaadbalkanker en nierkanker te centraliseren naar ons expertisecentrum, behalen we betere resultaten van behandelingen én herstelt de patiënt sneller na de behandeling. Waar mogelijk voeren we ingrepen uit via een kijkoperatie met behulp van de operatie-robot. We controleren op kwaliteit door de uitkomsten van operaties binnen ons expertise centrum te monitoren. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek, met als doel de behandeling van patiënten verder te verbeteren.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Binnen het Erasmus MC Kanker Instituut hebben we jarenlange ervaring met complexe retroperitoneale chirurgie. Ons centrum is een erkend Europees expertisecentrum voor de behandeling van zaadbalkanker en gevorderd nierkanker. 

Kort geleden zijn we vanuit ons expertisecentrum een samenwerkingsverband aangegaan met de Universiteitskliniek Düsseldorf (UKD) in Duitsland. De UKD is één van de meest toonaangevende centra op het gebied van de behandeling van patiënten met zaadbalkanker wereldwijd. Onze chirurgen hebben ervaring opgedaan in de Universiteitskliniek Düsseldorf, wij overleggen gezamenlijk over iedere patiënt en wij werken samen aan wetenschappelijk onderzoek. Sinds 2021 heeft Prof. dr. Peter Albers uit Düsseldorf officieel ons team versterkt en verricht hij ook operaties in Erasmus MC. Verder werken wij samen met de Stichting Zaadbalkanker en AYA (Adolescents and Young Adults with cancer), het zorgnetwerk voor jongvolwassenen met kanker. AYA heeft daarnaast sinds kort een loket in het Erasmus MC. 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de aandoeningen die we behandelen op:

Contact

Telefonische bereikbaar: (010) 704 2 881

Bereikbaar via e-mail: zaadbalkankercentrum & nierkankercentrum.

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

 • Urineleiderkanker
 • Goedaardige obstructies van de urineleider
 • Autosomaal dominante cystenieren
 • Retroperitoneale fibrose

Hieronder kunt u per aandoening meer informatie vinden door erop te klikken.

Endometriose en zwangerschapswens

Nierkanker

Zaadbalkanker

Samenwerking

Samenwerkingen buiten het Erasmus MC 

Samenwerkende ziekenhuizen

 • Admiraal de Ruyter Ziekenhuis
 • Franciscus Gasthuis & Vlietland
 • Groene Hart Ziekenhuis
 • IJsselland ziekenhuis
 • Ikazia ziekenhuis
 • Maasstad ziekenhuis
 • Spijkenisse Medisch Centrum
 • Het Van Weel-Bethesda ziekenhuis
 • Leids Universitair Medisch Centrum
 • Reinier de Graaf Gasthuis
 • Albert Schweitzer Ziekenhuis

Wetenschappelijk onderzoek

Als u een operatie ondergaat in ons centrum vragen we uw toestemming om tijdens uw operatie urine, bloed en weefselmateriaal af te nemen. Dat slaan we op in onze weefselbank, de ‘COLLECTURO’ biobank, voor wetenschappelijk onderzoek.

In het laboratorium kweken we mini-orgaantjes en tumortjes, zogenaamde organoids. We gebruiken de organoids om de biologie van deze tumoren te ontrafelen. Daarnaast testen we nieuwe therapieën op de organoids, met als doel in de toekomst te kunnen voorspellen welke patienten baat zullen hebben bij de behandeling. We werken samen met het gerenommeerde Hubrecht Instituut voor de ontwikkeling van organoids (HUB Organoid project). Wij werken ook samen met de Universiteitskliniek Düsseldorf (UKD), waarbij we zoeken naar markers (microRNA) die terugkerende ziekte na verwijdering van de zaadbal of na chemotherapie kunnen voorspellen. 

Binnenkort zal de PRIMETEST studie (lymfeklier verwijdering in plaats van chemotherapie bij stadium IIa/b seminoom zaadbalkanker) starten in het Erasmus MC.

Operatie

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor