Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Leverdonatie bij leven

Bij een leverdonatie bij leven wordt een deel van de lever bij een levend persoon weggenomen en getransplanteerd naar een patiënt ter vervanging van een zieke lever.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

Bij leverdonatie bij leven wordt een deel van de lever bij een levend persoon (donor) weggenomen en getransplanteerd naar een patiënt (ontvanger) ter vervanging van een zieke lever. We starten met de operatie bij de donor, deze operatie duurt tussen de 5 en 7 uur.

De chirurg maakt een snede uw buik en zal starten met het controleren van uw galwegen, waarna de galblaas wordt verwijderd. Vervolgens zal de chirurg een deel van uw lever verwijderen.

Voorafgaand aan de operatie is al bepaald hoe groot het te verwijderen stuk lever moet zijn. Dit hangt af van de ontvanger, kind of volwassene.

Hoe gaan we te werk?

De operatie vindt onder volledige narcose plaats. Voordat de narcose wordt toegediend, wordt u op de bewakingsapparatuur aangesloten en krijgt u een infuus in de hand of arm.

Tegen het einde van de operatie zal de chirurg een drain inbrengen voor het afvoeren van wondvocht in de dagen na de operatie.

Wat is het doel?

Door het verwijderen van een deel van de lever bij een donor en deze te transplanteren naar een patient met een zieke lever, verbetert de kwaliteit van leven van de patiënt.

Voorbereiding

Voordat de operatie zal worden uitgevoerd, doorlopen we een traject om te beoordelen of u geschikt bent als donor. Dit traject duurt ongeveer twee weken, maar kan in speciale omstandigheden worden versneld.

Als potentiële donor voert u gesprekken met diverse leden van het transplantatieteam. Daarnaast ondergaat u ook een aantal lichamelijke onderzoeken.

U kunt altijd gedurende het traject besluiten van de donatie af te zien.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie merkt u niets, omdat u onder narcose bent.

Kort na de operatie

Na de operatie verblijft u een aantal dagen op de Intensive Care. Uw herstel en de werking van de lever worden goed in de gaten gehouden. Zodra u voldoende bent hersteld, wordt u naar de verpleegafdeling overgebracht.

In de periode na de operatie kunt u zich vermoeid voelen en de operatiewond kan pijn doen.

Thuis

Doordat uw galblaas verwijderd is, kunt u in het begin wat last hebben van diarree en moet u opletten met vet eten. Dit herstelt zich doorgaans na enige tijd vanzelf.

Na thuiskomst kunt u uw gewone leven weer oppakken, doe het wel rustig aan en luister goed naar uw lichaam.

Resultaat

De lever begint een week na de operatie aan te groeien en is waarschijnlijk binnen 3 maanden weer geheel hersteld. Na ontslag uit het ziekenhuis zult u regelmatig afspraken hebben met leden van het transplantatieteam.

Wanneer neemt u contact op?

U dient contact met ons op te nemen als:

  • de operatiewond rood, warm en pijnlijk of gezwollen is; dit kan een ontsteking zijn;
  • u koorts heeft;
  • uw huid geel ziet en/of de kleur van uw urine of ontlasting afwijkt.

Neem bij twijfel, lichamelijke klachten en vragen contact op met de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC. De contactgegevens ontvangt u na de operatie.

Aandoeningen

Leverkanker

Documentaire levende levertransplantatie

De afdeling Hepatologie van Erasmus MC heeft een prachtige korte documentaire laten maken over levende levertransplantatie binnen een jong gezin. Denise en Ivo de Knegt hebben een peuter. Ivo wordt steeds zieker. Denise kan een deel van haar lever doneren maar Ivo aarzelt met het oog op hun kind. In de video zien we het hele traject, van voorbespreking, dilemma’s en de apotheose.

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor