Over dit centrum
Wat we doen
Het centrum voor thuisbeademing en ademhalingsstoornissen bij kinderen is een landelijk erkend expertisecentrum op het gebied van patiëntenzorg, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Het multidisciplinaire team binnen het CTB&A onderzoekt, behandelt en begeleidt kinderen met ademhalingsproblematiek bij:
- Thuisbeademing: Ons multidisciplinaire team stelt de indicatie bij kinderen, stelt de beademing in, begeleidt de beademing (klinisch, poliklinisch en transmuraal) en geeft scholing.
- Tracheacanule: We geven scholing en begeleiden de zorg rondom tracheacanule (buisje in de luchtpijp) bij kinderen.
- Slaapademhalingsonderzoek (polysomnografie): Ons team is verantwoordelijk voor het uitlezen en het interpreteren van de uitslagen van slaapademhalingsonderzoek.
Wat willen we bereiken?
Het CTB&A wil de beste zorg leveren aan kinderen met thuisbeademing en/of een tracheacanule, binnen de regio Zuid Holland, Zeeland en West Brabant. Samen met de drie andere centra voor thuisbeademing in Nederland (CTB Groningen, CTB Utrecht en CTB Maastricht) hebben we landelijke afspraken gemaakt om de kwaliteit van zorg en veiligheid te garanderen. Door samen met verschillende medische disciplines wetenschappelijk onderzoek te doen, blijven we de zorg optimaliseren en werken we mee aan internationale kennisontwikkeling.
Wat maakt dit centrum bijzonder?
Het CTB&A is het enige centrum voor thuisbeademing en ademhalingstoornissen in Nederland dat gespecialiseerde zorg aanbiedt voor thuisbeademing, tracheacanule zorg en slaapademhalingsonderzoeken (polysomnografie) aan kinderen van 0 tot 18 jaar.
Aandoeningen en ziektebeelden
Het CTB&A begeleidt kinderen die behandeld worden met thuisbeademing of tracheacanule. Dit zijn patiënten met onder andere:
- Hypoventilatie (onvoldoende ademhaling). Dit wordt bijvoorbeeld gezien bij kinderen met een spierziekte.
- Obstructief slaapapneusyndroom bij jonge kinderen (leeftijd onder 6 jaar) door middel van CPAP.
- Kaak-/ aangezichtsaandoeningen waarbij een tracheacanule nodig is voor een veilige ademweg.
- Afwijkingen of letsels van de luchtpijp waarvoor een tracheacanule noodzakelijk is.
Behandeling van obstructief slaapapneusyndroom bij oudere kinderen zonder kaak-/ aangezichtsaandoeningen of slaapstoornissen, niet op basis van een ademhalingsstoornis, worden niet behandeld door het CTB&A.
Onze polikliniek(en)
Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO, kinderen)
Kinderlongziekten
Kinderneurologie
Orthopedie en Sportgeneeskunde (kinderen)
Thuisbeademing
Samenwerking
Afhankelijk van de diagnose en de behandeling die uw kind nodig heeft, verwijzen wij uw kind mogelijk door naar andere specialisten binnen het Erasmus MC Sophia. Denk hierbij aan KNO-specialisten, het craniofaciale team en het schisisteam.
Wij werken samen met centra voor thuisbeademing in Utrecht, Groningen en Maastricht. Deze centra zijn, net als het centrum voor thuisbeademing in het Erasmus MC Sophia, aangesloten bij de Vereniging Samenwerkingsverband Chronische Ademhalingsondersteuning (VSCA).
In samenwerking met alle centra voor thuisbeademing in Nederland is er een scholingsprogramma ontwikkeld voor iedereen die betrokken is bij de zorg voor chronisch beademde kinderen.
Meer informatie over het scholingsprogramma vindt u op de website van het Onderwijsprogramma Chronische Beademing.
Wetenschappelijk onderzoek
Wij doen wetenschappelijk onderzoek naar de volgende aandachtsgebieden:
- Obstructief slaapapneusyndroom bij syndromale craniosynostose.
- Ademhalingsproblemen bij kinderen met een kleine onderkaak.
- Ademhalingsstoornissen bij specifieke ziektes.
- Lange termijn follow-up tracheacanule.