Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Verbetering diagnostiek en behandeling van blaaskankerpatiënten

9 oktober 2020

Samenwerking Erasmus MC Kanker Instituut en GeneCentric Therapeutics

De Erasmus MC Urothelial Cancer Research Group (EUCRG) van de afdeling Urologie is recentelijk een onderzoekssamenwerking gestart met GeneCentric Therapeutics® (USA). Het doel van deze samenwerking is om nieuwe biomarkers te identificeren die ziekteprogressie kunnen voorspellen bij hoog-risico niet-spierinvasief blaaskankerpatiënten, die behandeld zijn met BCG blaasspoelingen. Bij een groot deel van deze patiënten zorgen BCG blaasspoelingen voor een effectieve tumorbestrijding. Bij 1 op de 3 patiënten komt blaaskanker ondanks BCG behandeling weer terug. Voor deze groep is op dit moment chirurgische verwijdering van de blaas de standaardbehandeling. Minder invasieve behandelopties zijn dus hard nodig.

Dringende vraag naar nieuwe behandelmogelijkheden.

Op dit moment kunnen wij helaas niet goed voorspellen wie baat zal hebben bij BCG blaasspoelingen. Hierdoor wordt een aanzienlijk deel van de patiënten onterecht behandeld. Omdat ruim de helft van deze patiënten binnen 5 jaar na vaststellen van deze progressieve ziekte komt te overlijden, is er op dit moment een dringende vraag naar nieuwe behandelmogelijkheden.

Genetische profielen

Het onderzoek is gebaseerd op next-generation sequencing (NGS) data (in kaart brengen van het genetisch materiaal), die de EUCRG heeft verkregen van hoog-risico niet-spierinvasief blaaskankerpatiënten in samenwerking met omliggende ziekenhuizen. GeneCentric Therapeutics® is een expert op het gebied van kankerdiagnostiek en het voorspellen van tumorgedrag op basis van NGS-data. Deze samenwerking biedt de mogelijkheid om expertise van beide partijen te combineren en genetische profielen te ontwikkelen die kunnen voorspellen welke patiënten baat zullen hebben bij de behandeling. Tevens zal de gevonden informatie de mogelijkheid bieden om nieuwe behandelopties te kunnen ontwikkelen voor hoog-risico niet-spierinvasieve blaaskankerpatiënten.

Onderzoekers

Het project wordt geleid door hoofdonderzoeker Tahlita Zuiverloon, uroloog (foto links) en Christiaan de Jong, arts-onderzoeker (foto rechts).

hoofdonderzoeker artsonderzoeker

Meer informatie