Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Onderwijsaanbieder

Maag- Darm- en Leverziekten

Op onze afdeling zijn diverse mogelijkheden voor opleiding, stage(s) en nascholingen.

Over ons

Algemeen

De afdeling Maag-Darm-Leverziekten is het grootste MDL-centrum van Nederland. Jaarlijks ontvangen wij ruim 21.000 patiënten op onze polikliniek en voeren we zo’n 9.000 endoscopieën uit in het Endoscopiecentrum. Ook is er een groot levertransplantatieprogramma, waarbij jaarlijks ruim 130 patiënten worden geëvalueerd voor een transplantatie en er vinden ongeveer 90 transplantaties per jaar plaats. 

Opleidingen en nascholingen
Op onze afdeling is mogelijk om opgeleid te worden tot MDL-arts, kunnen AIOS een differentiatiestage volgen, kan een oudste coschap worden gelopen en zijn er diverse nascholingen voor specialisten, waaronder de jaarlijkse Erasmus Liver Day. Verder participeert de afdeling in het basiscurriculum geneeskunde (thema Infectie en Immuunziekten, Stoornissen in voeding, metabolisme en hormonale regulatie), de bachelor Klinische Technologie, het Themaonderwijs Inwendige Geneeskunde in de Master Erasmusarts 2020 en het research master programma 'Infection&Immunity'.
Tevens coördineert onze afdeling het Keuzeonderwijs Transplantatiegeneeskunde en de verdiepende Minor MDL en Chirurgie

Opleiding tot Maag-Darm-Leverarts

Praktische informatie

Co-schappen

Oudste co-assistentschap
De afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten biedt een oudste co-schap van 12 of 16 weken Maag-, Darm- en Leverziekten. Het co-schap staat open voor studenten van de Erasmus Universiteit maar gemotiveerde studenten van andere medische faculteiten worden van harte uitgenodigd om te solliciteren. Het co-schap is geplaatst aan het einde van de studie waarbij de kandidaat onder supervisie op de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten werkt. Hierbij heeft hij de taak voor een beperkt aantal eigen patiënten, inclusief overleg met collega specialisten, presentaties op besprekingen, etc. Tijdens het co-schap is er roulatie over de afdeling zodat er een ruimte expositie aan Maag-, Darmziekten en Leverziekten mogelijk is, tevens is er mogelijkheid om kennis te nemen van alle procedures die verricht worden bij het Endoscopiecentrum.

Solliciteren
Heb je belangstelling voor een oudste co-schap dan kan je, bij voorkeur per e-mail, contact opnemen met Dr. W.J. Lammers, waarbij je aangeeft waarom je geïnteresseerd bent in de Maag-, Darm- en Leverziekten en wat je hoopt te leren tijdens dit co-schap. Naast de e-mail ontvangen wij graag een kort CV. Geschikte kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek ter kennismaking en ter introductie van de afdeling. We hopen je met deze informatie van dienst te zijn geweest en zien je sollicitatie graag tegemoet.
 

Symposia en (nascholings)cursussen

Erasmus Liver Day
De Erasmus Liver Day is in Nederland één van de belangrijkste nascholingsbijeenkomsten op het gebied van leverziekten, met jaarlijks zo'n 200-300 deelnemers, afkomstig uit heel Nederland en België. De 39e Erasmus Liver Day zal plaatsvinden op donderdag 21 november 2024. 

Voor het programma, meer informatie en registratie verwijzen wij u naar de website van het evenement.


Training Gastrointestinal endoscopy
Endoscopie is een techniek die een belangrijke plaats inneemt in het specialisme Maag-Darm-Leverziekten. De bediening vereist een specifieke handvaardigheid. Daarnaast is de juiste kennis essentieel. Voor meer informatie verwijzen wij u naar het Skillslab Erasmus MC


Regionale bijeenkomsten GE Zuid-West
Locatie: Novotel, Brainpark (K.P. van der Mandelelaan 150, Rotterdam). Meer informatie via Astrid Muller

Deze bijeenkomsten vinden in 2024 plaats op: 

  • 15 april 2024
  • 1 juli 2024
  • 7oktober 2024


T-pensant
Locatie: Rotterdam Marriott Hotel, Weena 686, Rotterdam 
Aanvang: 18.00 uur

Deze regionale hepatologie bijeenkomsten vinden in 2024 plaats op: 

  • 11 maart 2024
  • 24 juni 2024
  • 16 september 2024
  • 2 december 2024

Aanmelden kan via het specialistenportal van Tramedico. Meer informatie via Marion Hoogendoorn