Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Ambulant EEG

U heeft binnenkort een afspraak voor een ambulant EEG-onderzoek. Hier vertellen we u over het onderzoek. Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, stel deze dan gerust.

Download PDF

Over het onderzoek

Wat is een ambulant EEG?

Cellen in de hersenen hebben contact met elkaar via elektrische signalen. Met een EEG (elektro-encefalogram) meten we de elektrische activiteit van de hersenen.

Ambulant betekent dat de meting niet het ziekenhuis gebeurt. U komt bij ons voor de voorbereiding en gaat dan weer naar huis.

Wat is het doel?

Het doel is om mogelijke afwijkingen in de hersenen te ontdekken. Deze afwijkingen kunnen bijvoorbeeld een aanval veroorzaken. Er kunnen ook afwijkingen zijn waarbij anderen niets aan u zien en u zelf ook niets merkt.

Bij dit onderzoek meten voor een langere periode (een dag en een nacht). Dit doen we omdat sommige afwijkingen slechts af en toe aanwezig zijn. Bijvoorbeeld alleen ‘s nachts. Zo hebben we meer kans om de afwijking te meten.

Wat gaan we doen?

We gaan u een dag en een nacht onderzoeken. Eerst komt u naar het ziekenhuis voor het bevestigen van de elektroden. Elektroden zijn metalen dopjes met draadjes eraan. Via elektroden lopen de elektrische signalen van uw hersenactiviteit. De elektroden zijn verbonden aan een apparaat dat de elektrische signalen meet.

U krijgt elektroden op het hoofd en op de borst. Hiermee meten we hersenactiviteit en hartslag. Alle elektroden zitten vast aan een recorder. De recorder doen we in een tasje. Deze komt op uw buik te hangen.

Daarna gaat u met de elektroden en recorder naar huis. Het is de bedoeling dat u een redelijk normale dag heeft. Het is wel belangrijk dat u zo rustig mogelijk bent. Zorg dat u niet te veel beweegt en niet sport. Bij te veel bewegen ontstaat er veel storing op de meting.

Dagboek
Tijdens het onderzoek moet u een dagboek bijhouden. U krijgt dit van ons tijdens het aanbrengen van de elektrodes. Hierin schrijft u wat u gedurende de dag doet. Dit is een belangrijk onderdeel van het onderzoek. Het dagboek zorgt dat we beter begrijpen wat eventuele aanvallen, uw gedrag en de activiteit van de hersenen met elkaar te maken hebben.

Voorbereiding

  • Zorg dat uw haar schoon, droog en niet vet is. Was thuis vóór het onderzoek uw haar. En gebruik daarna tot het onderzoek geen haarlak, gel of vet meer.
  • Ga niet naar de kapper vlak voor het onderzoek. Wij vinden het juist prettig als uw haar wat langer is.
  • U kunt iets meenemen om over uw hoofd te doen als we klaar zijn. Bijvoorbeeld een sjaal, pet of muts.

Verloop van het onderzoek

Plaatsen elektroden

Eerst maken we de elektroden vast op uw hoofd. Dit duurt ongeveer 1 uur. U zit dan op een stoel.

  1. We meten uw hoofd. Zo bepalen we de plaats van de elektroden. We markeren deze plekken met een afwasbaar rood potlood.
  2. We maken de huid van het hoofd schoon met een korrelcrème.
  3. We maken de elektroden vast aan het hoofd. Daarvoor gebruiken we een pasta en een soort gips. Het gips droogt vanzelf op. Tijdens het drogen zijn de elektroden nog kwetsbaar. Als het gips hard is, blijven ze goed op het hoofd zitten.
  4. We plaatsen elektroden bij de borst. Deze elektroden plakken we vast met stickers.
Het plaatsen van de elektroden doet geen pijn. U kunt het wel wat vervelend vinden dat we aan het hoofd zitten.

Na het plaatsen en controleren van de elektroden starten we de meting. Daarna kunt u naar huis.

Tijdens het onderzoek

De meting wordt op een geheugenkaartje in de recorder opgeslagen. De meting duurt de rest van de dag en de nacht. Het is belangrijk dat u zo rustig mogelijk bent tijdens de meting. Zorg dat u niet te veel beweegt en niet sport.

Na het onderzoek

De volgende ochtend mag u zelf de elektroden verwijderen. Het gips en de elektroden op het hoofd gaan eraf met water. Tijdens uw bezoek zullen we uitleggen hoe u dit moet doen.

Het kan zijn dat er wat rode plekken op uw huid zitten, waar eerst de elektroden zaten.

De recorder en het dagboek levert u tussen 8.00 en 9.30 uur weer in bij de balie van de Neurologie (derde verdieping, Nf3).

De uitslag

De ochtend na het onderzoek kunnen we niet meteen de uitslag geven. Een van onze artsen gaat het onderzoek eerst uitwerken en beoordelen. Ongeveer 2 weken na het onderzoek staat de uitslag in uw dossier. De behandelend arts kan deze bekijken.

U hoort de uitslag van uw behandelend arts tijdens een afspraak. Controleer of er een afspraak gepland staat.

Contact

Polikliniek Klinische Neurofysiologie van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis:

  • Telefoonnummer: (010) 703 67 10, bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08:30 t/m 16:00 uur.
  • E-mailadres: knf.sofia@erasmusmc.nl.


Meer informatie?

Heeft u nog vragen? Stel deze dan gerust aan uw behandelend arts of aan de laborant die het onderzoek doet. U kunt ook contact opnemen met de polikliniek Klinische Neurofysiologie.

Overige opmerkingen

  • Zorg dat u op tijd bent voor de afspraak in het ziekenhuis. Als u meer dan 15 minuten te laat bent, kan het onderzoek waarschijnlijk niet doorgaan.
  • Kunt u niet komen op de afspraak in het ziekenhuis? We horen dit graag ruim van tevoren. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact met ons op.