Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Acetabulum

Fractuur van de heupkom

Acetabulum: over deze aandoening

Wat is een acetabulum (fractuur van de heupkom)?

Acetabulum fracturen ontstaan meestal als gevolg van een val van grote hoogte, een verkeersongeluk of een andere vorm van letsel aan het bekkengebied. Het acetabulum is het komvormige deel van het heupgewricht waarin de heupkop past. Wanneer er een kracht op het bekken wordt uitgeoefend, kan het acetabulum breken of barsten. Dit kan leiden tot ernstige pijn, instabiliteit van het heupgewricht en verminderde mobiliteit. Een snelle en nauwkeurige diagnose is cruciaal voor het bepalen van de beste behandelingsopties en om het risico op complicaties te verminderen.

Symptomen en gevolgen

Acetabulum fracturen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de mobiliteit en kwaliteit van leven van een persoon. De heupkom speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van het gewicht van het bovenlichaam en het mogelijk maken van bewegingen zoals lopen, rennen en springen. Als het acetabulum beschadigd is, kan dit leiden tot heuppijn, instabiliteit en verminderde bewegingsvrijheid. Zonder adequate behandeling kan een acetabulumfractuur ook leiden tot de ontwikkeling van heupartrose, wat kan resulteren in chronische pijn en beperkingen bij dagelijkse activiteiten. Daarom is het belangrijk om een snelle en effectieve behandeling te krijgen om de beste kans op een volledig herstel te hebben.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Het stellen van een juiste diagnose bij een acetabulum fractuur is van cruciaal belang voor het bepalen van de beste behandelingsopties. Meestal wordt er eerst een röntgenfoto gemaakt om de fractuur te visualiseren. Soms kan er ook een CT-scan of MRI-scan nodig zijn om de exacte locatie en omvang van de fractuur te bepalen. Daarnaast zal de arts de mobiliteit en stabiliteit van het heupgewricht evalueren en de patiënt onderzoeken op tekenen van andere verwondingen. Het is belangrijk om een nauwkeurige diagnose te stellen om het risico op complicaties en een langere hersteltijd te verminderen. Bij ons traumacentrum beschikken we over gespecialiseerde diagnostische apparatuur en deskundige artsen die ervoor zorgen dat de diagnose snel en nauwkeurig gesteld wordt.

Behandeling

De behandeling van een acetabulum fractuur hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte en locatie van de fractuur, de leeftijd en algemene gezondheid van de patiënt en de mate van instabiliteit van het heupgewricht. Soms kan een conservatieve behandeling met pijnstillers en fysiotherapie voldoende zijn om de fractuur te laten genezen. In andere gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn, zoals het repareren of vervangen van het beschadigde bot met behulp van schroeven, platen of protheses.

Bij ons traumacentrum beschikken we over een team van ervaren traumachirurgen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van acetabulum fracturen. We bieden geavanceerde technologie en technieken voor een optimale behandeling en herstel van onze patiënten. We zorgen er ook voor dat onze patiënten een uitgebreide revalidatie krijgen om hun heupfunctie en mobiliteit te verbeteren en te herstellen.
 

Operatie

Na een operatieve behandeling van een acetabulum fractuur is een goede nabehandeling essentieel voor een succesvol herstel. Afhankelijk van de aard en omvang van de fractuur kan het nodig zijn om enige tijd te rusten en het geopereerde been niet te belasten. Fysiotherapie kan helpen om de spierkracht en bewegingsvrijheid van het geopereerde been te verbeteren en de heupfunctie te herstellen.
Bij ons traumacentrum werken we nauw samen met fysiotherapeuten om onze patiënten de best mogelijke nabehandeling te bieden. Onze fysiotherapeuten zijn gespecialiseerd in de revalidatie na operatieve behandeling van acetabulum fracturen en zullen een individueel revalidatieprogramma opstellen dat is afgestemd op de behoeften van elke patiënt. Ons doel is om onze patiënten een snel en volledig herstel te bieden, zodat ze hun normale dagelijkse activiteiten kunnen hervatten.


Bijwerking en complicaties
Hoewel operatieve behandeling van een acetabulum fractuur meestal succesvol is, kunnen er ook complicaties optreden. Mogelijke complicaties na een operatie kunnen zijn:
Infectie: dit kan optreden als gevolg van een wondinfectie of een infectie die van elders in het lichaam komt.
Bloeding: in zeldzame gevallen kan er een bloeding optreden tijdens of na de operatie.
Zenuw- of vaatletsel: dit kan optreden als gevolg van de chirurgische ingreep zelf, zoals beschadiging van de heupzenuw of bloedvaten.
Trombose: na een operatie is er een verhoogd risico op trombose (bloedstolsels in de aderen), wat levensbedreigend kan zijn.
Stijfheid van de heup: in sommige gevallen kan er een verminderde beweeglijkheid van de heup optreden als gevolg van de operatie of de revalidatieperiode.
Bij ons traumacentrum nemen we alle mogelijke maatregelen om complicaties te voorkomen en de risico's tot een minimum te beperken. We zorgen voor nauwgezette monitoring en vroegtijdige interventie in geval van complicaties, zodat we onze patiënten een zo veilig mogelijke behandeling kunnen bieden.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor