Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Polikliniek

Klinische genetica

Wanneer: maandag t/m vrijdag
Gebouw: diverse locaties, zoals vermeld in uw afsprakenbrief.
Telefoon: (010) 703 69 15

Op de polikliniek klinische genetica kunt u terecht voor erfelijkheidsvoorlichting en onderzoek naar erfelijke ziekten en aangeboren afwijkingen. Onze formulieren vindt u onder het kopje aanmelden en formulieren.

Wachttijden   Afspraak wijzigen of annuleren   Aanmelden bij binnenkomst  

Veelgestelde vragen coronavirus

De belangrijkste vragen en antwoorden rondom het coronavirus voor Klinische Genetica vindt u op deze pagina.

Lees meer

Uw bezoek

Wat wij doen

Is deze ziekte erfelijk? Welke factoren spelen een rol bij aangeboren afwijkingen? Met dit soort vragen houdt de klinische genetica zich bezig. Als u vragen heeft over een mogelijke erfelijke oorzaak van een aandoening bij uzelf, uw kind of een ander familielid, is er de mogelijkheid daar meer informatie over te krijgen. Uw huisarts, verloskundige of medisch specialist kan u om die reden verwijzen naar onze afdeling klinische genetica.

erfelijke ziekten en aangeboren afwijkingen spreekuur

Onze spreekuren

Kosten en vergoeding Klinische Genetica

Kosten voor erfelijkheidsonderzoek en erfelijkheidsadvisering worden meestal vergoed door uw basisverzekering. Deze kosten zijn vaak hoger dan uw eigen risico. Kijk voor meer informatie over de kosten bij klinische genetica op de pagina zorgkosten erfelijkheidsadvisering.

Aanmelden en formulieren

Eerste afspraak

Uw huisarts of specialist stuurt een verwijsbrief naar onze afdeling. Daarnaast vragen we u ons aanmeldformulier in te vullen. Vervolgens ontvangt u bericht over uw afspraak. Als u zelf de verwijsbrief heeft meegekregen, dan kunt u die aan ons sturen per post, via email of via fax (zie hieronder).

Aanmeldformulier

U vult het aanmeldformulier in, ondertekent het en stuurt het vervolgens op naar de afdeling Klinische genetica.

Familieformulier 

Voor erfelijkheidsonderzoek is het belangrijk informatie over uw familie te hebben. Wij vragen u dan ook om zo volledig mogelijk het familieformulier in te vullen.

  • Indien u zich aanmeldt in verband met een aandoening bij een kind of in verband met kinderwens dienen beide (aanstaande) ouders een familieformulier in te vullen.
  • Wanneer u vragen heeft met betrekking tot uw eigen gezondheid vult u één formulier in.
  • Wanneer uw familie al bij ons bekend is dan kunt u het familieformulier gedeeltelijk invullen met name de gegevens van uw ouders en eventuele kinderen.

Toestemmingsformulier 

Om uw vragen goed te kunnen beantwoorden hebben wij medische gegevens nodig van u, uw kind(eren) of het familielid dat mogelijk een erfelijke aandoening heeft. Ieder familielid dient een eigen toestemmingsformulier in te vullen en te ondertekenen. Meer informatie is te vinden in de toelichting toestemmingsformulier erfelijkheidsonderzoek.

Stuur de ingevulde formulieren samen met de verwijsbrief op naar: 

Afdeling Klinische genetica, kamer Ee2018
Antwoordnummer 55
3000 WB  Rotterdam 

Afspraak wijzigen of annuleren?

Wilt u uw afspraak wijzigen of annuleren? Dit doet u via het online annuleringsformulier of door met onze polikliniek te bellen via het telefoonnummer (010) 703 69 15. 

Algemene informatie

Leest u ook de algemene informatie over het maken van een afspraak in Erasmus MC Sophia.

Postadres
Erasmus MC Sophia
secretariaat Klinische genetica, kamer Ee-2018
Postbus 2040
3000 CA ROTTERDAM

Email, fax, telefoon
E: afspraak.genetica@erasmusmc.nl
F: (010) 704 30 72
T: (010) 703 69 15

Bezoekadres
Erasmus MC
Dr. Molewaterplein 40
3015 GD Rotterdam
Bekijk de routebeschrijving naar het Erasmus MC.

Let op: mogelijk heeft u een afspraak op een van onze poli’s in een ander ziekenhuis. U vindt dit terug in uw afspraakbrief.

Voor verwijzers

Bent u een verwijzer en heeft u een vraag over de verwijzing van uw patiënt? Kijk dan op de pagina voor verwijzers.

Uw bezoek aan ons ziekenhuis

In ons ziekenhuis meldt u zich aan bij de aanmeldzuilU krijgt hier een dagticket met het tijdstip en locatie van uw afspraak.

Wat neemt u mee?

  • Uitnodigingsbrief
  • Legitimatiebewijs
  • Verzekeringspas
  • Een medicatieoverzicht is niet nodig.

Zorgkosten
Om u een goed advies te geven kan het voorkomen dat wij ook familieleden van u moeten onderzoeken. Wij zullen u hier tevoren over informeren. Mocht er daadwerkelijk onderzoek bij een familielid plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld DNA-onderzoek, dan wordt dit onderzoek bij dit familielid in rekening gebracht. Dit kan invloed hebben op het eigen risico van uw familielid. Lees meer over de zorgkosten van erfelijkheidsadvisering.

Wachttijden
De wachttijden voor een polikliniekbezoek bij de afdeling Klinische genetica zijn afhankelijk van uw specifieke situatie. Als u in het Erasmus MC wilt worden uitgenodigd, kan dit over het algemeen sneller dan op een locatie in een ander ziekenhuis in de regio. Bij spoed en/of zwangerschap is de wachttijd maximaal twee weken, wanneer noodzakelijk kan er op zeer korte termijn een afspraak worden gemaakt.

Checklist

Heeft uw kind hier binnenkort een afspraak?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor