Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Spreekuur

Erfelijkheid en kanker

U kunt op ons spreekuur Erfelijkheid en kanker (Oncogenetica) terecht met vragen over een mogelijke erfelijke oorzaak van kanker bij uzelf of in uw familie. Wij bespreken met u ook de mogelijkheden voor controle en preventie.

Uw bezoek

Wat gaan we doen?

Voorbereiding

Uw huisarts of medisch specialist kan u doorverwijzen naar ons spreekuur Erfelijkheid en kanker. Voor meer informatie bekijkt u de pagina over Erfelijke aanleg voor kanker. Als wij uw verwijzing hebben ontvangen, vragen wij u ter voorbereiding op de afspraak het digitale familieformulier in te vullen. Deze wordt voor u klaargezet in het patiëntenportaal, hierover ontvangt u een bericht. Wij willen u vragen deze zo volledig mogelijk in te vullen.

Soms moeten wij medische gegevens van familieleden opvragen. Daarvoor gebruiken wij toestemmingsformulieren, u ontvangt dan een toestemmingsformulier met retourenvelop. Meer informatie kunt u vinden bij de polikliniek Klinische genetica, onder het kopje 'aanmelden en formulieren'.

Om ons goed te kunnen voorbereiden op uw situatie, ontvangen wij graag de formulieren ruim voor de afspraak. Als het voor u een probleem is een familie formulier of toestemmingsformulier in te (laten) vullen, kunnen wij toch erfelijkheidsonderzoek doen. Bij vragen mag u altijd contact opnemen met onze afdeling.

Wat doen wij op dit spreekuur?

De eerste afspraak duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Wij bespreken met u de familie formulieren en soms doen wij lichamelijk onderzoek, al dan niet met (uitwendige) foto’s. U kunt het ons altijd laten weten als u dit niet wilt. Wij kunnen na dit eerste onderzoek vaak al beoordelen wat bij u de kans is op een erfelijke aanleg voor kanker bij u of in de familie. Soms is extra onderzoek nodig om zekerheid te krijgen over de aanleg voor kanker. Wij bespreken met u of extra onderzoek de gewenste informatie geeft.

Als het gaat om DNA-onderzoek in bloed, kijken wij het liefst eerst bij een familielid dat de ziekte al heeft of heeft gehad. Dan is het nodig de medische informatie van dit familielid op te vragen. Als er een erfelijke aanleg voor kanker in de familie gevonden wordt, kunnen wij ook de andere familieleden die dit willen onderzoeken op hun aanleg hiervoor. Personen met een (risico op) erfelijke aanleg voor kanker, komen vaak in aanmerking voor gerichte controles of preventieve ingrepen. Ook als wij geen bekende erfelijke aanleg voor kanker vinden, kunnen we soms we controleadviezen geven.

Het informeren van familieleden over erfelijke kanker

Een erfelijke aanleg voor kanker bij u of een familielid kan gevolgen hebben voor meer personen binnen uw familie. Meer informatie over erfelijkheid en adviezen om dit bespreekbaar te maken binnen uw familie, kunt u op deze website over erfelijkheid vinden.

Onze begeleiding

Afhankelijk van uw situatie kunt u op de polikliniek Klinische Genetica te maken krijgen met de volgende zorgverleners:

  • Klinisch geneticus.
  • Verpleegkundig specialist.
  • Genetisch consulent.
  • Arts-assistent.
  • Psycholoog.
  • Doktersassistente.

Zo nodig wordt u verwezen naar andere zorgverleners.

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Bij het specialisme Klinische Genetica wordt erfelijkheidsonderzoek verricht naar vele vormen van kanker. Hieronder is een selectie aandoeningen te vinden met links naar de wat vaker voorkomende erfelijke vormen van kanker. Meer algemene informatie is te vinden via de ook hieronderstaande aandoening ‘Erfelijke aanleg voor kanker’.

Alvleesklierkanker

BAP1-Tumor predispositie syndroom

Erfelijke aanleg voor kanker

Erfelijke alvleesklierkanker

Erfelijke borstkanker

Erfelijke darmkanker

Erfelijke endocriene tumoren

Erfelijke huidkanker

Erfelijke prostaatkanker

Lynch syndroom

Peutz-Jeghers syndroom

Spreekuur

Een eerste afspraak kunt u niet zelf bij ons maken. Voor een eerste bezoek bij een spreekuur of polikliniek van het Erasmus MC heeft u altijd een schriftelijke verwijzing nodig. Zonder verwijzing kunt u geen afspraak maken.

Checklist

Heeft u binnenkort een afspraak bij ons?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor