Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Erkend expertisecentrum

Familiaire en erfelijke tumoren

Wij bundelen kennis en ervaring om patiënten met een familiair of erfelijk verhoogd risico op kanker én hun familieleden de best mogelijke zorg te bieden.

Verhaal uit het centrum

In het centrum voor familiaire en erfelijke tumoren komt de kennis over erfelijke kanker samen. In een Engelstalige video vertelt klinisch geneticus dr. Anja Wagner over de samenwerking tussen medisch specialisten, laboratoriumspecialisten en onderzoekers rond patiënten met erfelijke en familiaire tumoren.

Lees het hele verhaal

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

Dit centrum brengt specialismen en onderzoek rond erfelijke kanker samen binnen het Erasmus MC Kanker Instituut. Dit gebeurt onder andere op multidisciplinaire poliklinieken, waar specialisten van verschillende specialismen samen patiënten zien én via multidisciplinair overleg tussen verschillende specialismen. Hier komen ook verschillende lokale en (inter)nationale onderzoekslijnen op het gebied van erfelijke kanker binnen het Erasmus MC Kanker Instituut samen, zodat u en uw familie optimaal kunnen profiteren van nieuwe wetenschappelijke inzichten.

  Logo Centrum Familiaire en erfelijke tumoren

Wat willen we bereiken?

Ons doel is het risico op kanker voor families met een aanleg zo veel mogelijk te beperken. Daarom zetten wij ons in om bij jonge mensen met kanker en/of mensen, bij wie veel kanker in de familie voor komt:

  • snel vast te stellen of sprake is van een erfelijke aanleg voor kanker.
  • bij erfelijke kanker de best mogelijke behandeling te bieden.
  • bij een erfelijke aanleg voor kanker optimale controle te geven om (verdere) kanker te voorkomen of zo vroeg mogelijk te ontdekken.
  • wetenschappelijke inzichten wat betreft preventie en behandeling zo snel mogelijk toe te passen in de zorg.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Binnen het Erasmus zijn vooraanstaand wetenschappelijk onderzoek en vernieuwende zorg onder één dak aanwezig. Omdat erfelijke aanlegfactoren voor kanker vaak zeldzaam zijn en de deskundigheid van verschillende specialisten nodig is, is het belangrijk dat de kennis en zorg rond families met een erfelijke aanleg gebundeld wordt. Dit gebeurt binnen ons centrum en onderzoekers en zorgverleners zijn allen gemotiveerd om hun kennis en ervaring ten gunste van u en uw familie te laten komen.

Webinar over het centrum

Van dr. Anja Wagner, klinisch geneticus, is hieronder een video te zien waarin zij, in de Engelse taal, vertelt over de samenwerking tussen medisch specialisten, laboratorium specialisten en onderzoeker rond erfelijke en familiaire tumoren. Deze samenwerking is van groot belang voor het voorkomen en behandelen van kanker en andere gezondheidsproblemen bij patiënten met (mogelijk) een erfelijke aanleg voor goed en/of kwaadaardige tumoren.

Aandoeningen en ziektebeelden

Onze polikliniek(en)

Samenwerking

De specialismen die binnen dit centrum hun krachten bundelen, zijn onder andere Klinische Genetica, Oncologische Chirurgie, Interne Oncologie, Maag-Darm-Lever ziekten, Gynaecologie, Pathologie, Radiologie, Plastische chirurgie, Dermatologie, Oogheelkunde, Urologie en Hematologie.

Ook komt de kennis en ervaring van dit centrum via de regionale oncologienetwerken (EMBRAZE, CONCORD) ten goede aan patiënten met een erfelijke aanleg voor kanker, die in een ander ziekenhuis in de regio Zuidwest Nederland behandeld worden.

Wetenschappelijk onderzoek

Ons wetenschappelijk onderzoek heeft grote invloed gehad op de zorg voor mensen met een erfelijke aanleg voor borstkanker, maagkanker, darmkanker, alvleesklierkanker en huidkanker. Het heeft geleid tot het aanpassen van nationale en internationale richtlijnen, waardoor de opsporing en behandeling van mensen met een erfelijke aanleg voor kanker verbeterd is en minder mensen aan kanker overlijden.

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor