target menu
 

Laboratorium Diagnostiek

Op zoek naar labdiagnostiek bij het Erasmus MC? Op deze site vindt u alle relevante informatie over de aangeboden diagnostiek en bij welk laboratorium deze wordt uitgevoerd.

 
Methodewijziging calprotectine in feces
Lees meer

Met ingang van 24 september heeft de afdeling Klinische Chemie een methode verandering doorgevoerd voor het meten van calprotectine in feces. De oude methode, de CALPRO ELISA, is vervangen door de Buhlmann fCAL turbo immuno-turbidimetrische assay die wij geautomatiseerd meten op een Cobas 6000 analyser (Roche Diagnostics). De bepalingsfrequentie blijft 1x per week.

Gezien de matige correlatie tussen de oude en de nieuwe assay (figuur 1: y= 1,83x-15,27; y= Buhlmann, x= CALPRO) zullen wij bij alle historische patiënten waarbij wij tot 2 jaar geleden reeds een CALPRO waarde hebben gerapporteerd 1x keer een dubbele meting uitvoeren, waarbij de calprotectine concentratie wordt bepaald met zowel de Buhlmann als de CALPRO assay. Bij alle nieuwe patiënten wordt enkel de Buhlmann assay ingezet.

Met de methode wijziging voor het meten van calprotectine conformeert de afdeling Klinische Chemie zich aan de handmatige Buhlmann ELISA assay zoals die wordt uitgevoerd op het MDL laboratorium (figuur 2. y= 1,10x-34,10; y= Buhlmann AKC, x= Buhlmann MDL).

Voor vragen over de nieuwe methode en over de uitgevoerde verificatie kunt u contact opnemen met Chris(tian) Ramakers, aandachtsgebiedhouder.

Calprotectine in feces

Lees minder