Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Analysemethode en bepalingsfrequentie dihydrotestosteron gewijzigd

26 februari 2019

Daarnaast is de UPLC-MSMS methode van het Erasmus MC geharmoniseerd met die van het UMC Groningen en het UMC St. Radboud, waardoor resultaten en referentie intervallen uitwisselbaar zijn.

Vanaf 18 februari 2019 is het Diagnostisch Laboratorium Endocrinologie overgegaan op een nieuwe analysemethode (was ELISA, DBC, CAN-DHT-280 en wordt UPLC-MSMS, Waters XEVO TQS) voor het meten van dihydrotestosteron.
De bepalings-, en rapportagefrequentie verandert van 1x per maand naar 1x per week. Het afnamevolume en materiaal verandert niet. 

De Erasmus MC UPLC-MSMS methode is geharmoniseerd met die van het UMC Groningen en het UMC St. Radboud waardoor resultaten en referentie intervallen uitwisselbaar zijn.
Voor de actuele referentie intervallen kunt u de diagnostiek portal of de app eLabgids raadplegen.

Voor interne aanvragers zal vanwege de verandering in de methode gedurende een periode van 1 jaar de opmerking "?nieuwe bepalingsmethode en referentie intervallen per 18/2/2019?" worden meegezonden.
Voor externe aanvragers zal dit op het uitslag formulier worden geprint. 

Na 1 maart zal dihydrotestosteron ook standaard worden gerapporteerd in het steroïdprofiel. De prijs van het steroïdprofiel zal hierdoor niet veranderen. Ook de prijs van een losse aanvraag zal niet veranderen.