Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Wijziging bepalingsmethode en referentie intervallen diverse endocrinologische bepalingen

28 februari 2019

Vanaf 1 februari 2019 is het Diagnostisch Laboratorium Endocrinologie overgegaan op een nieuw analyseplatform voor het meten van c-peptide, insuline, LH, FSH, prolactine, progesteron (CITO) en testosteron (CITO).

Voor de verschillende analyten is in de tabel weergegeven hoe de nieuwe methode (Fujirebio Lumipulse G1200) zich verhoudt tot de voorheen gebruikte methode, de Siemens Immulite 2000XPi of, in het geval van CITO bepalingen, de referentie methode (UPLC-MSMS, Waters XEVO TQS).

Let op: als gevolg van bias tussen de oude en nieuwe methode zijn nieuwe referentieintervallen vastgesteld voor een deel van de bepalingen. Voor de actuele referentie intervallen kunt u de diagnostiek portal of de app raadplegen.

Ook voor de routinematige meting van progesteron is de methode gewijzigd; deze wordt vanaf 5 februari 2019 niet langer gemeten met de Siemens Immulite 2000XPi maar met de bestaande UPLC-MSMS (Waters XEVO TQS) methode.

Ook voor de cito testosteron bepaling is de methode gewijzigd; deze wordt vanaf 5 februari 2019 niet langer gemeten met de Siemens Immulite 2000XPi maar op het Fujirebio Lumipulse G1200 platform. Conform het Immulite platform is ook het Lumipulse platform gekalibreerd op basis van de UPLC-MSMS methode. Cito testosteron bepalingen gaan altijd in overleg met de dienstdoende laboratoriumspecialist Klinische Chemie.

Voor vragen kunt u altijd contact opnemen met de dienstdoende laboratoriumspecialist Klinische Chemie.