Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Methodewijziging Natrium en Chloride in zweet

2 april 2019

Voor het meten van natrium en chloride in zweet gaat de afdeling Klinische Chemie gebruik maken van een ionchromatograaf.

Met ingang van 1 april 2019 heeft de afdeling Klinische Chemie een methodewijziging doorgevoerd voor het bepalen van Natrium en Chloride in zweet. De oude methoden (vlamfotometrisch en spectrofotometrisch voor respectievelijk Natrium en Chloride) worden vervangen door één geconsolideerde ion-chromatografische (IC) methode. De nieuwe methode laat voor beide elektrolyten een goede correlatie zien met de externe rondzendmonsters van de UK-NEQAS (External Quality Assesment Scheme). 

De klinische beslisgrenzen voor CF blijven met de introductie van deze nieuwe methode onveranderd.

Met de introductie van de nieuwe methode worden zowel de Natrium als de Chloride gerapporteerd. De prijs en de logistiek/bepalingsfrequentie zijn onveranderd. De bepaling wordt wekelijks uitgevoerd. Reguliere zweetafnames kunnen worden ingepland op maandag en dinsdag met een additioneel in te plannen plek voor spoedaanvragen (uitsluitend voor hielprik verificatie) op woensdagochtend. Woensdagmiddag worden de zweetmonsters gemeten. Uitsluitend na overleg met de dienstdoende laboratoriumspecialist en bij voldoende personele bezetting kunnen afnames worden ingepland op donderdag en vrijdag echter deze afnames zullen pas de eerstvolgende woensdagmiddag worden gemeten.