Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Icoon van laboratoriumspecialisme Medische Immunologie

Rapportage antistoffen tegen PLA2R

15 augustus 2019

Een positieve uitslag van de anti-PLA2R test wordt ook kwantitatief gerapporteerd in units/ml t.b.v. het bepalen van de juiste behandeling.

Antistoffen tegen fosfolipase A2-receptor (PLA2R) zijn geassocieerd met primaire membraneuze nefropathie. Anti-PLA2R wordt getest met sensitieve indirecte immunofluorescentie (IIF) test op getransfecteerde cellen. De uitslag wordt kwalitatief (negatief/positief) gerapporteerd, waarbij een positief resultaat eventueel voorzien wordt van de nuance 'zwak' of 'sterk'.

Alternatief kan anti-PLA2R getest worden met ELISA en kwantitatief gerapporteerd worden in units/ml. Uit onderzoek blijkt, dat o.b.v. een anti-PLA2R uitslag in units/ml een betere keuze gemaakt kan worden voor de juiste behandeling van de membraneuze nefropathie, namelijk rituximab of cyclofasfamide (vd Logt et al. Kidney Int. 2018 Apr;93(4):1016-1017).

Het Laboratorium Medische Immunologie heeft derhalve de anti-PLA2R ELISA recent geïmplementeerd. Aanvullend op de sensitieve IIF zal bij een positief resultaat de ELISA ingezet worden om ook een kwantitatief resultaat in units/ml te kunnen rapporteren.

Bij vragen kunt u contact opnemen met Dr. Marco Schreurs van het laboratoriumspecialisme Medische Immunologie