Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Icoon van laboratoriumspecialisme Klinische Chemie

Feces diagnostiek Klinische Chemie tijdelijk opgeschort i.v.m. COVID19 crisis

30 maart 2020

Gezien de COVID-19 uitbraak in Nederland willen wij u informeren dat wij vanaf heden alle feces diagnostiek tot nader orde opschorten. 

Achtergrond:
Feces dient als (potentieel) COVID-19 infectieus materiaal te worden beschouwd (https://lci.rivm.nl/covid-19/bijlage/aanvullend). Daarbij is nu ook bekend dat feces een hoge virale load heeft (mondelinge informatie afdeling Viroscience Erasmus MC).
 
Dit alles maakt het noodzakelijk dat alle handelingen die mogelijk aerosol vorming veroorzaken, uitgevoerd dienen te worden onder BSL-2 condities. Dit is voor het afwegen/opwerken van de feces geen probleem, echter analyse van de feces vindt plaats buiten de BSL-2 omgeving. Daarbij hebben wij vooralsnog geen middelen om mogelijk besmette feces monsters te "inactiveren" om vervolgens een analysevalidatie uit te voeren. 

Dit alles afwegende hebben wij moeten concluderen dat alle feces diagnostiek tot nader orde opgeschort moet worden.

Wij vragen u dan ook vriendelijk om geen feces materiaal naar ons op te sturen.
Om onze dienstverlening zo snel mogelijk weer op te pakken zijn wij samen met onze collega's van de afdeling Viroscience druk bezig om te komen tot een virus-inactivatie protocol om zodoende het feces materiaal veilig te kunnen analyseren.

Wij zullen u tijdig informeren wanneer wij weer overgaan tot het in behandeling nemen van feces. Wij vragen uw begrip voor dit ongebruikelijke verzoek.

Voor overleg kunt u contact opnemen met de dienstdoende laboratoriumspecialist Klinische Chemie (via algemeen telefoonnummer Erasmus MC: 010-70 40704).
Bij vragen kunt u contact opnemen met Dr. C. Ramakers van het laboratorium Klinische Chemie.