Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Wijziging anti-TSH-receptor bepaling per 15-02-2021 bij laboratorium Medische Immunologie

1 februari 2021

Antistoffen tegen TSH-receptor spelen een belangrijke rol bij de diagnose van de ziekte van Graves. Ook na behandeling wordt deze bepaling ingezet bij verdenking op een recidief. Voorts draagt deze bepaling bij zwangere Graves patiënten bij aan het inschatten van het risico op foetale/neonatale hyperthyreoïdie. 

Antistoffen tegen TSH-receptor, collectief aangeduid als TBII, kunnen een stimulerend of blokkerend effect hebben op deze receptor. Bij de pathogenese van Graves spelen de stimulerende antistoffen, aangeduid als TSI, de belangrijkste rol. 

Ons huidige testsysteem voor antistoffen tegen TSH-receptor detecteert TBII. Recent is op het Immulite platform van Siemens een nieuwe test beschikbaar gekomen, die selectief TSI detecteert. 

Uit een uitgebreide klinische validatie, uitgevoerd door de Erasmus MC afdelingen Inwendige geneeskunde en Immunologie, is in de Erasmus MC patiëntenpopulatie een betere sensitiviteit en specificiteit gebleken van de nieuwe TSI test t.o.v. de huidige TBII test. Publicatie van de resultaten van deze validatie wordt momenteel voorbereid. 

Per 15-02-2021 wordt de TSI test door het Laboratorium Medische Immunologie in gebruik genomen voor de routine detectie van antistoffen tegen TSH-receptor. Bepalingsfrequentie wordt verhoogd tot 2 maal wekelijks. De rapportage van de resultaten blijft kwantitatief in IU/L, echter de cutoff van de test wijzigt naar 0,55 IU/L. 

Meer informatie over de TSI test vindt u hier. Naast de TSI test blijft de TBII test vooralsnog beschikbaar indien gewenst.

Bij vragen kunt u contact opnemen met Dr. Marco Schreurs van het laboratorium Medische Immunologie.