Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Icoon van laboratoriumspecialisme Klinische Virologie

Insturen dengue en chikungunyavirus diagnostiek bij laboratorium Klinische Virologie

1 augustus 2023

Om de kwaliteit van de ingezonden diagnostiek m.b.t. denguevirus serologie en chikungunyavirus aanvragen te waarborgen, vragen wij uw aandacht voor het volgende:

Indien u materiaal instuurt voor bovenstaande diagnostiek, dan vragen wij u de volgende gegevens ten minste mee te leveren:

  • Eerste ziektedag
  • Klinische symptomen
  • Vaccinatiestatus

Indien wij een eerste materiaal ontvangen voor denguevirus diagnostiek, zullen wij altijd ons diagnostisch algoritme aanhouden en de volgende bepalingen zullen worden verricht:

  • NS1 antigeen, IgM en IgG denguevirus

M.b.t. chikungunyavirus diagnostiek houden wij het volgende algoritme aan:

  • Indien bloedmonster ≤12 dagen na start symptomen is afgenomen:
    - PCR chikungunyavirus en chikungunyavirus IgG/IgM serologie
  • Indien bloedmonster ≥12 dagen na start symptomen is afgenomen:
    - Alleen chikungunya IgG/IgM serologie zal bepaald worden.

Bij ontbreken van de eerste ziektedag zal altijd chikungunyavirus pcr toegevoegd worden aan de aanvraag. Op deze manier zal diagnostiek sneller kunnen worden afgerond en kan worden voorkomen, dat een patiënt terug moet komen voor aanvullende bloedafname en diagnostiek.

Voor vragen over de serologische diagnostiek / algoritmes kunt u contact opnemen met klinische.virologie@erasmusmc.nl van de Unit Klinische Virologie.

De consulent Klinische Virologie is van maandag t/m vrijdag 08.30-17.00 uur bereikbaar op 06-33331009 (zoemer 40290) of via het secretariaat (010-7033431). Buiten werktijd is de dienstdoende viroloog bereikbaar via de telefoniste (010-7040704).