Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Centrum

Centrum voor Foetale Therapie

In het Centrum voor Foetale Therapie behandelen wij aangeboren aandoeningen van het ongeboren kind al tijdens de zwangerschap. We maken onderdeel uit van het Moeder en Kind Centrum van het Erasmus MC Sophia.

Over dit centrum

Wat we doen

Wat doet dit centrum?

Foetale therapie betekent dat we het ongeboren kind met een aangeboren aandoening al in de baarmoeder behandelen.

We kunnen door prenatale screening aangeboren aandoeningen al vroeg in de zwangerschap ontdekken, bijvoorbeeld tijdens de 13-weken echo en de 20-weken echo. Als we de aangeboren aandoening al vroeg ontdekken, kunnen we ook al in een vroeg stadium van de zwangerschap een behandeling starten.

We weten door wetenschappelijk onderzoek dat de prognose voor het kind bij sommige aangeboren aandoeningen beter is als we de afwijking al vóór de geboorte kunnen behandelen.Voorbeelden van aangeboren aandoeningen waarbij dat zo is zijn; een open rug (spina bifida) en een defect in het middenrif (congenitale hernia diafragmatica, CHD). Ook hartritmestoornissen van de foetus kunnen we vaak al voor de geboorte behandelen.

Wat willen we bereiken?

Kinderen met een aangeboren aandoening hebben daar mogelijk hun hele leven mee te maken. Door het behandelen van ziekten en afwijkingen tijdens de zwangerschap kunnen we de prognose voor het kind sterk verbeteren en het kind een zo gezond mogelijke start van het leven geven.

Wat maakt dit centrum bijzonder?

Het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis is een van de weinige ziekenhuizen in Nederland waar aangeboren aandoeningen al tijdens de zwangerschap foetaal-chirurgisch (met een behandeling in de baarmoeder) behandeld kunnen worden. We kunnen als enige ziekenhuis in Nederland een open rug al in de baarmoeder sluiten. Door de expertise van het Centrum voor Foetale Therapie kunnen we aandoeningen voortaan in de baarmoeder vaststellen en behandelen, in plaats van ná de geboorte.

Wij willen graag voorop blijven lopen met innovaties en verbeteringen van de zorg voor het zieke kind. Daarom willen wij ons gaan richten op foetaal-chirurgische behandelingen van aandoeningen waarvoor momenteel in Nederland nog geen behandeling vóór de geboorte mogelijk is.

Het Centrum voor Foetale Therapie maakt onderdeel uit van het Moeder en Kind Centrum in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. In het Moeder en Kind Centrum bieden wij zorg en begeleiding aan moeder, partner en kind rondom (on)vruchtbaarheid, conceptie, zwangerschap, bij en na de geboorte van uw kind en bij de daaropvolgende ontwikkeling naar volwassenheid.

Aandoeningen en ziektebeelden

De aandoeningen die wij foetaal-chirurgisch behandelen zijn:

Daarnaast kunnen we foetale hartritmestoornissen in sommige gevallen al tijdens de zwangerschap met medicijnen behandelen.

Wij begeleiden ook zwangerschappen waarbij er sprake is van een foetale bloedarmoede of het tweelingtransfusiesyndroom. Voor de daadwerkelijke behandeling voor deze aandoeningen verwijzen wij u door naar het LUMC in Leiden.

Een zwangerschap waarbij we bij de foetus een afwijking aan de luchtweg ontdekken, zoals een groot hoofd-hals gezwel, en de geboorte moet plaatsvinden door middel van een speciale keizersnede (EXIT-procedure) kan ook naar ons worden verwezen.

Onze polikliniek(en)

Samenwerking

Samenwerkingen binnen het Erasmus MC Sophia

Het Centrum voor Foetale Therapie is onderdeel van het Moeder en Kind Centrum. Wij werken verder nauw samen met het Kinderhersencentrum, het Kinderthoraxcentrum en het Centrum voor Zeldzame Ziekten. Binnen deze samenwerking werken we samen met de afdelingen:

  • Verloskunde en Foetale Geneeskunde.
  • Neonatologie.
  • Anesthesiologie.
  • Neurochirurgie.
  • Kinderheelkunde.
  • Intensive Care Kinderen.
  • Klinische Genetica.
  • Metabole Ziekten.
  • Ontwikkelingsbiologie.

Het Erasmus MC Sophia is een erkend Expertisecentrum voor spinale dysrafismen.

Samenwerkingen buiten het Erasmus MC Sophia

  • LUMC, Leiden.
  • Radboudumc, Nijmegen.
  • Technische Universiteit, Delft.
  • Vereniging voor hydrocephalus en spina bifida Nederland.
  • UZ Leuven, Leuven, Belgie.
  • Johns Hopkins, Baltimore, USA.
  • The Ritchie Centre Monash University, Melbourne, Australia.
  • Longfonds.

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen het Centrum voor Foetale Therapie worden het volgende wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd:

  • FLOW studie; onderzoek naar de ontwikkeling van de bloedvaten in de longen bij het ongeboren kind waarbij er sprake is van een aangeboren afwijkingen aan de longen zoals bijvoorbeeld een defect van het middenrif.
  • PinC studie; onderzoek bij kinderen met een defect aan het middenrif waarbij wordt gekeken of het beter is als deze kinderen worden gestabiliseerd terwijl ze nog een intacte navelstreng hebben.
  • VIP CDH studie: in deze studie wordt de placenta van kinderen met een defect aan het middenrif onderzocht om zo kijken of het beleid na de geboorte kan worden geoptimaliseerd.
  • Ontwikkeling van een natuurgetrouw oefenmodel voor kijkoperaties bij kinderen met een open rug.

Klinieken

In de media

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier
wizard_link

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor