Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

CT-scan

Röntgenonderzoek

Een CT-scan maakt beelden van organen en/of weefsels met veel details. Bij het maken van een CT-scan, maken we gebruik van röntgenstraling en een computer.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Wat is het?

De scan doen we met een CT-scanapparaat. Het apparaat heeft een ronde opening. U ligt op een beweegbare tafel en schuift door de opening heen. Het apparaat maakt ondertussen een serie foto's waarop steeds een ander stukje van uw lichaam staat. De foto's geven een beeld van de plaats, grootte en uitbreiding van een tumor en/of uitzaaiingen. Om duidelijke foto's te maken is contrastvloeistof nodig. U krijgt deze vloeistof via een infuus toegediend.

Hoe gaan we te werk?

Voor het onderzoek krijgt u in de wachtkamer contrastvloeistof te drinken. Als het nodig is brengt de radiologisch assistent een infuus in. Hierna krijgt u een korte uitleg van het onderzoek en gaat u op de tafel liggen. Het is belangrijk dat u stil blijft liggen tijdens het onderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten. Een laborant vertelt u wanneer het onderzoek klaar is en verwijdert uw infuus. Na de CT-scan moet u nog een half uur blijven ter controle.

Wat is het doel?

Met behulp van de computer worden doorsneden van het lichaam gemaakt. Op basis van deze doorsneden kunnen onder andere de anatomie en de ligging van de organen beoordeeld worden. Op deze manier is het mogelijk eventueel aanwezige afwijkingen in een orgaan of lichaamsdeel in beeld te brengen.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens het onderzoek

De contrastvloeistof kan u een warm en weeïg gevoel geven waardoor u misselijk kan worden. Om ervoor te zorgen dat u hier zo min mogelijk last van heeft, adviseren wij u om enkele uren voor het onderzoek niet te eten en niet te drinken.

In het ziekenhuis

Het is mogelijk dat u overgevoelig bent voor contrastvloeistof. Als u denkt dat u eerder zo'n overgevoeligheidsreactie heeft gehad (koorts, zweten, duizeligheid, flauwvallen, huiduitslag), meldt dit dan van te voren bij uw arts. Het is mogelijk dat er dan gekozen wordt voor een MRI.

Thuis

Na het röntgenonderzoek kunt u gewoon weer eten. Blijft u in elk geval tot een dag na het onderzoek voldoende (1,5 – 2 liter) water, aangelengde limonade of (kruiden)thee drinken. Hierdoor plast u het contrastmiddel goed uit.

Uitslag

De radioloog kan u de uitslag meestal niet gelijk geven. Later op de dag bestuderen we de foto’s en vergelijken we ze met eventuele vorige onderzoeken. De radioloog maakt vervolgens een verslag voor uw behandelend arts. Hij of zij zal de uitslag met u bespreken.

Wanneer neemt u contact op?

Krijgt u thuis onverhoopt toch een complicatie? Belt u dan naar de polikliniek Radiologie (van 8.00 - 16.30 uur) (010) 704 20 06.

Krijgt u een complicatie buiten kantoortijden? Belt u dan het centrale nummer van het Erasmus MC. U vraagt dan naar de dienstdoende Radioloog (010) 704 07 04. 

Aandoeningen

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor