Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Erkend expertisecentrum

Expertisecentrum Inflammatoire Myopathieën

In ons centrum zien wij patiënten met inflammatoire myopathieën. Bij deze aandoeningen zijn er ontstekingen in de spieren doordat het immuunsysteem de spieren aanvalt. Dit leidt tot spierzwakte en spierschade. In ons centrum werken verschillende specialismen samen om elke patiënt de best mogelijke behandeling te geven.

Over dit centrum

Wat we doen

In ons centrum bieden we zorg aan patiënten met inflammatoire myopathieën. Dit zijn auto-immuunziekten waarbij het immuunsysteem de spieren aanvalt. Hierdoor worden de spieren zwakker en kunnen ze pijn gaan doen. 
Behalve spieren kunnen ook andere organen aangetast worden, zoals de huid, longen, gewrichten en het hart.

Er zijn verschillende soorten inflammatoire myopathieën. In ons centrum behandelen we alle verschillende vormen van myopathie. Zowel bij volwassenen en bij kinderen. 

Verschillende specialisten werken samen 

Bij een inflammatoire myopathie kunnen er naast de spieren ook andere organen aangetast worden, zoals de longen en de huid. Omdat er meerdere organen bij deze ziekte betrokken zijn, is het belangrijk dat verschillende specialisten meekijken tijdens de behandeling. Wij werken daarom intensief samen in multidisciplinaire teams. Hierin zitten verschillende specialisten zoals een neuroloog, reumatoloog, internist-immunoloog, longarts en revalidatiearts. Zij stellen gezamenlijk een persoonlijk behandelplan op voor elke patiënt. 

Op tijd behandelen 

Bij een inflammatoire myopathie kan op tijd behandelen van levensbelang zijn. Door samen te werken met verschillende specialisten en door te verwijzen kunnen wij vaak snel een juiste diagnose stellen en starten met een passende therapie. 

Interstitiële longziekten

De ontsteking bij inflammatoire myopathie kan zich ook uitbreiden naar de longen. Dit kan leiden tot verschillende longaandoeningen waaronder interstitiële longziekten. Binnen het Erasmus MC werken wij daarom nauw samen met de afdeling longgeneeskunde . Deze afdeling is nationaal en internationaal erkend expert op het gebied van interstitiële longziekten.  

Onderzoek

Naast de zorg voor patiënten, doen wij ook wetenschappelijk onderzoek. Zo onderzoeken wij de oorzaak van inflammatoire myopathieën en proberen we nieuwe behandelingen te ontwikkelen. Wij werken hiervoor ook samen met andere myocitis centra, waaronder die in het LUMC, UMCU en het Amsterdam UMC. 

Erkend expertisecentrum voor kinderen 

Sinds 2022 zijn wij door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport erkend als expertisecentrum voor Juveniele Dermatomyositis. Dit is een vorm van inflammatoire myopathie die voorkomt bij kinderen.

Aandoeningen die we behandelen en/of diagnosticeren

Verschillende vormen van inflammatoire myopathie: 

Dermatomyositis:
Er zitten ontstekingen in de spieren en de huid. Dit veroorzaakt spierzwakte, huiduitslag en andere symptomen.

Polymyositis:
Er zit een ontsteking in de spieren maar niet in de huid.

Inclusion body-myositis (IBM):
Dit is een langzaam progressieve inflammatoire myopathie die vooral voorkomt bij oudere volwassenen. Deze vorm veroorzaakt spierzwakte, vooral in de bovenarmen, bovenbenen en spieren rond de knieën.

Necrotiserende myopathie:
Dit is een zeldzame vorm die gekenmerkt wordt door ernstige spierzwakte.

Juveniele dermatomyositis:
Dit is een vorm van dermatomyositis die voorkomt bij kinderen. Het heeft vergelijkbare symptomen als de volwassen vorm, waaronder spierzwakte en huiduitslag.

 

Onze polikliniek(en)

Samenwerking

De verschillende academische centra zijn verenigd in het Myositis Netwerk Nederland, waarin samengewerkt wordt op gebied van zorg en onderzoek.

Wetenschappelijk onderzoek

Met wetenschappelijk onderzoek proberen wij meer te leren over het ontstaan van inflammatoire myopathieën zodat we nieuwe behandelingen kunnen ontwikkelen. Wij werken voor deze onderzoeken samen met myocitis centra in andere ziekenhuizen. 

Wij zijn onder andere betrokken bij de volgende onderzoeken: 

  • Onderzoek naar behandeling met immunoglobulines.
    Bij deze behandeling worden antistoffen toegediend om de ontstekingen te remmen. In een klinische studie bestuderen we de effecten van deze behandeling.  
  • Onderzoek naar markers in het bloed die de oorzaak van de ontsteking verraden. 
    Met dit onderzoek proberen we te achterhalen welke cellen en eiwitten een rol spelen bij het ontstaan van een ontsteking. Door dit in kaart te brengen kunnen we aangrijpingspunten vinden voor nieuwe therapieën. 
 

Klinieken

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor