Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Maagkanker

Bij maagkanker is er ergens in de maagwand een kwaadaardige tumor ontstaan.

Over deze aandoening

Wat is het?

Wat houdt deze aandoening in?

Bij maagkanker is er ergens in de maagwand een kwaadaardige tumor ontstaan. Er zijn verschillende typen maagtumoren. Meestal gaat het om een adenocarcinoom. Dit is een tumor die ontstaat uit de klierbuisjes in het maagslijmvlies. Voor meer informatie over maagkanker, soorten maagkanker, onderzoeken en behandelingen klikt u hier.

Hoe vaak komt het voor?

Elk jaar wordt bij ongeveer 1500 mensen in Nederland de diagnose maagkanker gesteld. Door de behandeling van de Helicobacter pylori bacterie komt maagkanker tegenwoordig wat minder vaak voor.

Oorzaak

Maagkanker kan op verschillende manieren ontstaan. Soms kan het ontstaan uit adenomateuze poliepen. Dit zijn goedaardige poliepen die ontstaan uit de klierbuisjes in het maagslijmvlies.

Maagkanker kan ook ontstaan door langdurige ontsteking van het maagslijmvlies. Het maagslijmvlies kan hier na enige tijd blijvend veranderen. Daaruit kan maagkanker ontstaan.

Symptomen en gevolgen

Vooral in het begin geeft maagkanker vaak maar weinig klachten. De klachten kunnen ook erg verschillend zijn. Veel voorkomende klachten zijn minder eetlust en afkeer voor sterk geurend eten. Een snel vol gevoel, misselijkheid, braken en pijn in de bovenbuik of bloedarmoede met daarbij moeheid en duizeligheid kunnen symptomen zijn.

Deze klachten hoeven helemaal niet op maagkanker te wijzen. Ze kunnen ook goed een andere oorzaak hebben. Blijven de klachten langer bestaan, dan is het verstandig om naar uw huisarts te gaan.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Naast een lichamelijk ondezoek, gebruiken we de volgende onderzoeken voor de diagnosestelling:

Behandeling

De keuze tussen de verschillende behandelingen is afhankelijk van de ligging van de tumor, uw conditie en andere factoren:

  • Endoscopische behandeling;
  • Operatie;
  • Palliatieve behandeling.

Operatie

Er bestaan verschillende typen maagkankeroperaties. Afhankelijk van de locatie van de tumor en het type maagkanker, bepalen we of de maag helemaal verwijderd moet worden, of dat een deel gespaard kan worden. Vaak is het mogelijk om de operatie minimaal invasief uit te voeren, via kleine sneetjes (sleutelgat- of kijkoperatie). De keuze is weer afhankelijk van de ligging van de tumor, uw conditie en andere factoren.

Wanneer u hier klikt, vindt u meer informatie over de operatie of raadpleeg de folder 'maagkankeroperatie' onderaan dexr pagina.

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor