Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Maagkanker

Bij maagkanker is er ergens in de maagwand een kwaadaardige tumor ontstaan.

Maagkanker: over deze aandoening

Wat is Maagkanker?

Wat houdt deze aandoening in?

Bij maagkanker is er ergens in de maagwand een kwaadaardige tumor ontstaan. Er zijn verschillende typen maagtumoren. Meestal gaat het om een adenocarcinoom. Dit is een tumor die ontstaat uit de klierbuisjes in het maagslijmvlies. Voor meer informatie over maagkanker, soorten maagkanker, onderzoeken en behandelingen klikt u hier.

Hoe vaak komt het voor?

Elk jaar wordt bij ongeveer 1500 mensen in Nederland de diagnose maagkanker gesteld. Door de behandeling van de Helicobacter pylori bacterie komt maagkanker tegenwoordig wat minder vaak voor.

Oorzaak

Maagkanker kan op verschillende manieren ontstaan. Soms kan het ontstaan uit adenomateuze poliepen. Dit zijn goedaardige poliepen die ontstaan uit de klierbuisjes in het maagslijmvlies.

Maagkanker kan ook ontstaan door langdurige ontsteking van het maagslijmvlies. Het maagslijmvlies kan hier na enige tijd blijvend veranderen. Daaruit kan maagkanker ontstaan.

Symptomen en gevolgen

Vooral in het begin geeft maagkanker vaak maar weinig klachten. De klachten kunnen ook erg verschillend zijn. Veel voorkomende klachten zijn minder eetlust en afkeer voor sterk geurend eten. Een snel vol gevoel, misselijkheid, braken en pijn in de bovenbuik of bloedarmoede met daarbij moeheid en duizeligheid kunnen symptomen zijn.

Deze klachten hoeven helemaal niet op maagkanker te wijzen. Ze kunnen ook goed een andere oorzaak hebben. Blijven de klachten langer bestaan, dan is het verstandig om naar uw huisarts te gaan.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Naast een lichamelijk ondezoek, gebruiken we de volgende onderzoeken voor de diagnosestelling:

Behandeling

De behandeling van maagkanker wordt altijd multidisciplinair en in aanwezigheid van alle betrokken specialismen bepaald. 

De keuze tussen de verschillende behandelingen is afhankelijk van de ligging van de tumor, uw conditie en andere factoren:

  • Endoscopische behandeling;
  • Operatie;
  • Palliatieve behandeling (systeemgericht en systemische anti-kankerbehandeling);
  • Peri-operatieve chemotherapie.

Operatie

Er bestaan verschillende typen maagkankeroperaties. Afhankelijk van de locatie van de tumor en het type maagkanker, bepalen we of de maag helemaal verwijderd moet worden of dat een deel gespaard kan worden. Vaak is het mogelijk om de operatie minimaal invasief uit te voeren, via kleine sneetjes (sleutelgat- of kijkoperatie). De keuze is weer afhankelijk van de ligging van de tumor, uw conditie en andere factoren.

Wanneer u hier klikt, vindt u meer informatie over de operatie of raadpleeg de folder 'maagkankeroperatie' onderaan deze pagina.

Met wie heeft u te maken?

Chirurgie

Het specialisme Chirurgie van het Erasmus MC voert de operaties uit voor patiënten met maagkanker. Het team van 3 chirurgen heeft een zeer ruime ervaring met deze complexe kankeroperaties en voldoet aan alle nationale normen. Operaties worden uitgevoerd door gebruik te maken van kijkoperatietechnieken en de operatierobot. Er is een verpleegkundig specialist betrokken bij de zorg rondom de operatie en U kunt haar en ons altijd laagdrempelig om advies vragen.

Contactpersonen zijn: Sanne de Vos, verpleegkundig specialist i.o. en Dr. Bas Wijnhoven, chirurg.

Interne Oncologie

Het specialisme Interne oncologie van het Erasmus MC heeft een belangrijke plaats in de behandeling van maagkanker, zowel bij niet-uitgezaaide als bij uitgezaaide ziekte. De sectie gastro-intestinale tumoren binnen de afdeling interne oncologie herbergt nationale en internationale expertise, klinisch wetenschappelijk onderzoek en zorg op topniveau.
De betrokken medisch oncologen bepalen, na multidisciplinair overleg, samen met de patiënt het beste behandelplan, waarbij ook aandacht is voor palliatie van klachten en mogelijke nieuwe of in ontwikkeling zijnde behandelopties.

Contactpersoon is dr. Bianca Mostert. Zij is tevens lid van de Dutch Upper GI Cancer Society, waar alle in Nederland lopende maagkankerstudies terug te vinden zijn.

Maag-, darm en leverziekten

Het specialisme Maag-, Darm- en Leverziekten van het Erasmus MC is op verschillende vlakken betrokken bij patiënten met maagkanker. Screening en surveillance van de maag om maagkanker in een zo vroeg mogelijk stadium te vinden dan wel te voorkomen. Endoscopisch verwijderen van de kanker bij patiënten met een vroeg stadium van maagkanker. Het verrichten van de diagnostiek en stadiering van patiënten met maagkanker.

Contactpersonen van Maag-, Darm- en Leverziekten zijn drs. Suzan Nikkessen en prof.dr. Manon Spaander.

Radiotherapie

Het specialisme Radiotherapie van het Erasmus MC heeft een van de grootste afdelingen op het gebied van de behandeling van maagkanker.

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor