Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Onderwijsaanbieder

Maag- Darm- en Leverziekten

Op onze afdeling zijn diverse mogelijkheden voor opleiding, stage(s) en nascholingen.

Onze doelgroep(en): Arts of (medisch) specialist/aios, A(N)IOS, Promovendus/onderzoeker/PhD Student, Scholier of student, Verpleegkundige/verpleegkundig specialist

Over ons

Algemeen

De afdeling Maag-Darm-Leverziekten is het grootste MDL-centrum van Nederland. Jaarlijks ontvangen wij ruim 17.000 patiënten op onze polikliniek en voeren we zo’n 11.000 endoscopieën uit in het Endoscopiecentrum. Ook is er een groot levertransplantatieprogramma, waarbij jaarlijks ruim 100 patienten worden geëvalueerd voor een transplantatie en er vinden ongeveer 80 transplantaties per jaar plaats. 

Opleidingen en nascholingen
Op onze afdeling is mogelijk om opgeleid te worden tot MDL-arts, kunnen AIOS een differentiatiestage volgen, kan een oudste coschap worden gelopen en zijn er diverse nascholingen voor specialisten, waaronder de jaarlijkse Erasmus Liver Day. Verder participeert de afdeling in het basiscurriculum geneeskunde (thema Infectie en Immuunziekten, Stoornissen in voeding, metabolisme en hormonale regulatie), de bachelor Klinische Technologie, het Themaonderwijs Inwendige Geneeskunde in de Master Erasmusarts 2020 en het research master programma 'Infection&Immunity'. Tevens coördineert onze afdeling het Keuzeonderwijs Transplantatiegeneeskunde en de verdiepende Minor MDL en Chirurgie

Opleiding tot Maag-Darm-Leverarts

Klaar als MDL-arts...en hoe nu verder?Binnen de Maag-, Darm- en Leverziekten zijn grote veranderingen gaande zowel qua organisatie van de zorg als qua financiering. Van “lump sum” via DBC naar DOT en OMS akkoord gevolgd door iedere specialist zijn eigen BV, overziet u het nog? Maatschappen worden groter en deelspecialisatie gaat hierin een belangrijke rol spelen naast taakdifferentiatie met verpleegkundig endoscopist, nurse practitioner en physician assistant. De huidige opleiding is hier deels al op afgestemd, maar de veranderingen gaan veel verder. Ziekenhuizen gaan bijvoorbeeld (supra) regionale allianties aan en ook zelfstandige behandelcentra zijn al niet meer weg te denken uit het MDL zorglandschap.

Met als doelgroep aios-MDL in de laatste jaren van hun opleiding focust deze cursus op de vraag: kiezen of gekozen worden? Strategische beleidsvoering met de vraag hoe positioneert u de MDL in de snel veranderende omgeving van uw vakgroep, cluster, ziekenhuis of misschien wel geheel Nederland? Staat u als jonge specialist aan het roer en weet u waarom u waar wilt gaan werken? In loondienst, in een ZBC of als eigenaar van uw eigen BV? Wordt u gestuurd door de steeds veranderende omgevingsfactoren of is het een beetje van beide? Hoe krijgt u vat op een dergelijk onderwerp en bij welke maatschap of bij welk ziekenhuis wilt u eigenlijk horen? Of, kiest u gewoon voor een loondienst verband?

De cursus maakt u bewust van het feit dat u een keuze heeft en positie kunt kiezen. Daarbij wordt u geholpen door een aantal instrumenten om uw keuze en acties te onderbouwen. U leert bewust kiezen voor een werkplek waarin u optimaal uw vak kunt uitoefenen in een turbulente omgeving.

De cursus “Klaar als Maag-, Darm- Leverarts… en hoe nu verder?” biedt de jonge MDL-arts hulpmiddelen aan om te komen tot een optimale praktijkvoering en vestiging. Kiezen of gekozen worden? U mag het zeggen!

Namens de voorbereidingscommissie,
Dr. R.A. de Man, MDL-arts, Erasmus MC, Rotterdam
Dr. M.A. Dutrée, directeur AAG, Den Bosch

Datum
Woensdag 2 december 2020. 

Locatie
Hotel New York, Koninginnenhoofd 1, Rotterdam

Doelgroep
AIOS MDL in jaar 4,5 en 6 van de opleiding en MDL artsen binnen vijf jaar na vestiging.

Inschrijving
Deze cursus wordt georganiseerd door de Stichting voor Lever en Maag- Darm Onderzoek. De eigen bijdrage van de deelnemers voor deze cursus bedraagt 200 euro.

U kunt zich online registreren via: www.mdlmanagementcursus.com

Vragen?
Voor vragen kunt u contact opnemen met Margriet van Dijk: 010-70 33793 / m.leeuwesteijn@erasmusmc.nl 

Erasmus Liver Day

De Erasmus Liver Day is in Nederland de belangrijkste nascholingsbijeenkomst op het gebied van leverziekten, ook in 2020 zal de Liver Day weer worden georganiseerd: op donderdag 26 november 2020 in Congrescentrum De Doelen te Rotterdam.

Het symposium wordt jaarlijks bezocht door 200-300 deelnemers, met name MDL-artsen (in opleiding), afkomstig uit heel Nederland en België. Daarnaast zijn ook anderen met interesse voor de lever van harte welkom, zoals huisartsen, internisten, pathologen, radiologen en virologen.

Voor meer informatie en aanmeldingen verwijzen wij u naar de website van de Erasmus Liver Day: www.erasmusliverday.com 
 

Praktische informatie