Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Radiotherapie (bestraling)

Radiotherapie is één van de methodes om tumoren te behandelen en klachten te verminderen. Het wordt ook wel bestraling genoemd. Verschillende technieken zijn mogelijk, zoals uitwendige bestraling, inwendige bestraling en hyperthermie.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

Letterlijk betekent radiotherapie: behandeling van tumoren met behulp van straling.

Tumorcellen kunnen minder goed tegen straling dan gezonde cellen. De straling wordt precies gericht op het gedeelte van het lichaam waar de straling nodig is. De tumorcellen gaan dood terwijl de gezonde cellen zich herstellen.

De rest van het lichaam ontvangt minder straling. Een behandeling met radiotherapie bestaat meestal uit meerdere bestralingen: dit varieert van 1 tot 35. Het aantal bestralingen is afhankelijk van de aard en omvang van de tumor en van uw algemene conditie. De bestralingen worden meestal 4 tot 5 keer per week gegeven. In de voorlichtingsfilm ziet u stap voor stap wat er bij een behandeling gebeurt.

Wat willen we bereiken?

Het doel van radiotherapie is om tumorcellen te vernietigen. De tumor kan uiteindelijk geheel verdwijnen, dit wordt een curatieve behandeling genoemd. Op het moment dat genezing niet meer mogelijk is, wordt radiotherapie vaak toegepast om pijn of andere klachten te verlichten: dit wordt een palliatieve behandeling genoemd.

Radiotherapie wordt vaak gecombineerd met andere vormen van behandeling zoals bijvoorbeeld chemotherapie, een operatie of immunotherapie. De artsen van radiotherapie werken dan ook nauw samen met andere specialisten voor de meest optimale behandeling.

Waarom naar het Erasmus MC?

Voor radiotherapie is speciale apparatuur nodig die niet in elk ziekenhuis geplaatst kan worden. We beschikken over 12 lineaire versnellers (waaronder robotversnellers), brachytherapie- en hyperthermie voorzieningen.

Op 2 locaties behandelen we per jaar meer dan 5.100 patiënten. Hierdoor zijn we één van de grootste radiotherapeutische afdelingen in Nederland. Wij verzorgen de bestralingen voor een grote regio.

Vanuit andere bestralingsinstituten worden ook patiënten verwezen. Daarnaast heeft het Erasmus MC samen met het LUMC en TU Delft Holland PTC opgericht. Dit is een behandelcentrum voor protonenbestraling. Door de diversiteit aan mogelijkheden kunnen wij u de meeste optimale bestralingsbehandeling geven.

Met wie heeft u te maken?

Tijdens uw bezoek aan ons specialisme heeft u contact met de radiotherapeut en radiotherapeutisch laboranten. Daarnaast kunt u afhankelijk van uw behandeling contact hebben met een verpleegkundige of een mouldroommedewerker. 

Aandoeningen en ziektebeelden

Radiotherapie wordt toegepast bij meerdere aandoeningen, zoals

  • Endeldarmkanker (rectumcarcinoom)/anuskanker
  • Gynaecologische kanker (kanker van vrouwelijke geslachtsorganen)
  • Hematologische tumoren
  • Hoofd-halsgebied kanker
  • Hersentumoren

Op het moment dat genezing niet meer mogelijk is, wordt radiotherapie vaak toegepast om pijn of andere klachten te verlichten; dit wordt een palliatieve behandeling genoemd.

Baarmoederhalskanker

Baarmoederslijmvlieskanker

Blaaskanker

Borstkanker

Kleincellige longkanker

Niet-kleincellige longkanker (NSCLC)

Prostaatkanker

Slokdarmkanker

Zaadbalkanker

Behandelingen

Wetenschappelijk onderzoek

Het specialisme radiotherapie maakt deel uit van een academisch ziekenhuis en het kan zijn dat u gevraagd wordt om mee te doen aan een wetenschappelijk onderzoek. U wordt daarover geïnformeerd bij uw eerste bezoek. Deelname hieraan is geheel vrijwillig.

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor