Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
logo voor centrum
Erkend expertisecentrum

Rotterdamse Slokdarm- en Maagkanker Werkgroep

De specialisten van het Rotterdam Slokdarm- en Maagkankercentrum hebben zich volledig toegelegd op de behandeling en begeleiding van patiënten met een goed- en kwaadaardige afwijking van de slokdarm of maag.

Verhaal uit het centrum

De onderzoeksgroep van dr. Vincent Janmaat en prof. Maikel Peppelenbosch heeft na acht jaar studie ontrafeld hoe de Barrett slokdarm waarschijnlijk ontstaat. Zij publiceerden hun resultaten in Nature Communications.

Lees het hele verhaal

Over dit centrum

Wat we doen

Het Rotterdam Slokdarm- en Maagkanker Centrum is een werkgroep waarin artsen van verschillende specialismen (MDL-artsen, chirurgen, internist-oncologen, radiotherapeuten, pathologen, nucleaire geneeskundigen, radiologen en klinische genetica) zich hebben gespecialiseerd en nauw samenwerken in de diagnostiek en behandeling van goed- en kwaadaardige afwijkingen van de slokdarm en maag. 

Wat willen we bereiken?
Binnen het Slokdarm- en Maagkanker Centrum zijn 3 pijlers:

  1. Opsporen van tumoren in een vroeg stadium
  2. Indien er sprake is van slokdarm/ maagtumor snel duidelijkheid geven over diagnose en behandelopties
  3. Geven van de optimale behandeling van patiënten met tumoren van de slokdarm en maag

Vroege opsporing
Patiënten met een verhoogd risico op slokdarm- of maagkanker worden gezien op een gespecialiseerd endoscopie programma. Tijdens deze programma’s wordt de tijd genomen voor volledige inspectie van de slokdarm en maag om afwijkingen in een vroeg stadium te vinden. Naast Barrett slokdarm, intestinale en atrofie van de maag zijn wij een gespecialiseerd centrum voor de follow-up van volwassen patiënten geboren met slokdarmatresie. 

Ons expertcentrum is één van de expertisecentra in Nederland die de mogelijkheid biedt om indien afwijkingen in een vroeg stadium gevonden zijn, deze endoscopisch te laten verwijderen. 

Diagnose en behandelplan
Voor patiënten met slokdarm- of maagkanker is er een zogeheten sneltraject om binnen een zo kort mogelijke tijd tot een diagnose en behandelplan te komen. 

Optimale behandeling
Samen met alle betrokken disciplines (MDL-artsen, chirurgen, internist-oncologen, radiotherapeuten, pathologen, nucleaire geneeskundigen, radiologen) en door gebruik te maken van geavanceerde technieken wordt een behandelplan gemaakt en uitgevoerd. Afhankelijk van het stadium zal de behandeling bestaan uit endoscopische of chirurgische behandeling. Voor de chirurgische behandeling wordt deze in principe altijd gecombineerd met chemotherapie en/of chemoradiotherapie. 
Ons centrum is tevens gespecialiseerd in de behandeling van vernauwingen van de slokdarm. Hiervoor maken we gebruik van oprekkingen, insnijden of stentplaatsingen afhankelijk van de aard en locatie van de vernauwing. 

Wat maakt dit centrum bijzonder?
Het Rotterdam Slokdarm- en Maagkanker Centrum is een NFU erkend expert centrum. En binnen het Erasmus MC is het centrum één van de Academic Centers of Excellence. Binnen het centrum bestaat er een intensieve samenwerking tussen de verschillende behandelaars gespecialiseerd in afwijkingen van de slokdarm en maag. 


Het Rotterdam Slokdarm- en Maagkanker Centrum heeft een toonaangevende (inter)nationale reputatie en levert een belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek met publicaties van verschillende studies in toonaangevende medische tijdschriften.

Aandoeningen en ziektebeelden

Onze polikliniek(en)

Samenwerking

Samenwerking binnen het Erasmus MC
Oncologische en Gastro Intestinale Chirurgie, Medische Oncologie, Radiotherapie, Kinderchirurgie, Klinisch genetica, Nucleaire geneeskunde, Radiologie.

Samenwerking binnen Nederland vindt plaats binnen de Dutch Upper GI Cancer Group (DUCG), Regionaal Barrett Netwerk, Barrett Expert Centra en Dutch Center for Esophageal Atresia patients (DCEA).

Tevens werken we nauw samen met patiëntenverenigingen SPKS, VOKS en NFK.
 

Wetenschappelijk onderzoek

Binnen het Rotterdam Slokdarm- en Maagkanker Centrum hebben we verscheidene studies lopen. Hieronder enkele die op dit moment lopen:

SANO studie
In de SANO trial (Surgery As Needed for Oesophageal cancer) wordt onderzocht of een slokdarmoperatie in patiënten met een goede respons na het einde van de chemoradiotherapie achterwege kan worden gelaten.

PROBAR

Obervationele studie van patiënten met een Barrett slokdarm. Op zoek naar optimale surveillance strategie: minder belasting en maximaal effect.

Follow-up van slokdarmatresie patienten
Patiënten met een slokdarmatresie komen bij ons voor surveillance van de slokdarm.

PROREGAL
Follow-up van patiënten met een premaligne maagafwijkingen (intestinale metaplasie of atrofie van de maag). Op zoek naar optimale surveillance strategie: minder belasting en maximaal effect.

ESTIMATE
Met speciaal licht (NBI) bekijken we de maag om te bekijken of we met dit licht beter afwijkingen in de maag in beeld kunnen brengen dan met willekeurig afnemen van weefsel in de maag.
 

Stichting voor Lever en Maag-Darm Onderzoek (SLO) 
Diverse specialisten van de afdeling MDL zijn bestuurslid van de Stichting voor Lever- en Maag- Darm Onderzoek (SLO). Deze Stichting heeft als doel om wetenschappelijk onderzoek en kennis op het gebied van de ziekten van de lever, galwegen, alvleesklier en maag- darmstelsel te bevorderen. Door financiële steun van de SLO zijn o.a. per jaar tientallen medewerkers op de afdeling aangesteld om wetenschappelijk onderzoek te verrichten. Meer informatie vindt u op de website van de SLO.

Operatie

Verwijzen

Via de website Verwijzen van het Erasmus MC kunnen huisartsen en medisch specialisten hun patiënten verwijzen naar het Rotterdamse Slokdarm- en Maagkanker centrum.

Klinieken

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier
Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor