Slokdarmkanker: over deze aandoening
Wat is Slokdarmkanker?
Er zijn verschillende soorten slokdarmkanker. De meest voorkomende soorten zijn plaveiselcelcarcinoom en adenocarcinoom. De precieze oorzaak van slokdarmkanker is nog onduidelijk.
Soorten
Plaveiselcelcarcinoom ontstaat uit plaveiselcellen. Dit zijn platte cellen die de bovenste laag van het slijmvlies in de slokdarm vormen. Deze tumoren ontstaan meestal hoog en midden in de slokdarm.
Adenocarcinoom ontstaat uit klierweefsel. Een adenocarcinoom ontstaat meestal in het slijmvlies onderin de slokdarm. De meeste adenocarcinomen ontstaan uit een zogenaamde Barrett-slokdarm.
Wanneer maagzuur langdurig en regelmatig omhoog stroomt, kunt u een slokdarmontsteking krijgen. Bij een langdurige ontsteking kan het slokdarmweefsel blijvend veranderen. Dit wordt ook wel een Barrett-slokdarm genoemd. Met een Barrett-slokdarm heeft u een licht verhoogde kans op slokdarmkanker.
Oorzaak
Er zijn een aantal risicofactoren bekend die de kans op het krijgen van slokdarmkanker vergroten:
- Roken en overmatig alcoholgebruik: vooral de combinatie van deze twee verhoogt het risico op slokdarmkanker; dit geldt vooral voor het type plaveiselcelcarcinoom;
- Ongezonde en eenzijdige voeding: vooral het eten van weinig groente en fruit lijkt de kans op slokdarmkanker te vergroten;
- Regelmatig en langdurig terugstromen van maagzuur in de slokdarm; dit kan leiden tot een Barrett-slokdarm.
Symptomen en gevolgen
Slokdarmkanker veroorzaakt in het begin meestal geen klachten. Dit is erg vervelend, omdat daardoor de diagnose vaak pas in een later stadium gesteld kan worden.
De volgende klachten kunnen optreden:
- Het gevoel dat voedsel niet goed zakt in de slokdarm; dit worden passageklachten genoemd;
- Verminderde eetlust;
- Gewichtsverlies;
- Een pijnlijk en/of vol gevoel in de buurt van het borstbeen;
- Opgeven van bloed;
- Chronische hikklachten.