Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Radiotherapie bij kanker van de hersenen

Veelgestelde vragen en bijwerkingen

Download PDF
Radiotherapie is een van de behandelmethodes om kanker van de hersenen te behandelen en soms symptomen en klachten te bestrijden. De bijwerkingen en de meest gestelde vragen over radiotherapie als behandelmethode bij kanker van de hersenen hebben we voor u op een rij gezet zodat u weet waar u aan toe bent en u zich goed kunt voorbereiden. Al uw andere vragen stelt u tijdens de behandeling aan de laborant of tijdens een van uw vaste afspraken aan de radiotherapeut.


Algemene informatie
Algemene informatieAlgemene informatie
Radiotherapie Veelgestelde vragen en bijwerkingen. Algemeen

Bijwerkingen bij bestraling bij kanker van de hersenen


Vermoeidheid is een bijwerking die regelmatig voorkomt. We raden u aan om zolang dat mogelijk is uw normale dagritme aan te houden en uw conditie op peil te houden. Het ontstaan van andere bijwerkingen hangt af van de plaats van het bestralingsgebied. Bijwerkingen vinden meestal plaats op de plekken waar u wordt bestraald. Deze bijwerkingen ontstaan in de loop van de bestralingsperiode en verdwijnen meestal geleidelijk 2 tot 5 weken na de laatste bestraling. De radiotherapeut bespreekt met u hoe u het best kunt omgaan met de bijwerkingen en schrijft soms medicijnen voor om de klachten te verminderen.

Acute bijwerkingen


Mogelijke bijwerkingen tijdens de bestralingsperiode


Deze bijwerkingen kunnen in de loop van de bestralingsperiode ontstaan. Enkele weken na de laatste bestraling verdwijnen deze bijwerkingen meestal geleidelijk.

Neurologische klachten, zoals
  • Hoofdpijn.
  • Misselijkheid en/of overgeven.
  • Duizeligheid.
  • Kracht- en of gevoelsverlies.
  • Problemen met spreken.
Huidreacties
  • Haaruitval.
  • Gevoelige hoofdhuid.
  • Irritatie aan oor of oog.

Late bijwerkingen


Mogelijke bijwerkingen vanaf enkele maanden na de bestralingsperiode


De radiotherapeut bespreekt met u hoe u het best kunt omgaan met de bijwerkingen en schrijft soms medicijnen voor om de klachten te verminderen.

Huidreacties

  • Zeer kleine kans op blijvend haarverlies in het bestralingsgebied.
Neurologische klachten
  • Concentratieproblemen en stoornissen van het kortetermijngeheugen.

Veelgestelde vragen


Vallen mijn haren uit door de bestraling?
Ja, uw haar valt uit op de plekken waar we u bestralen. Meestal begint het haar uit te vallen vanaf 3 weken na de eerste bestraling. Het herstel van de haargroei kan tot een paar maanden duren. Afhankelijk van de stralingsdosis komt het haar in sommige gebieden niet meer terug of wordt het dunner dan voorheen.

Het is belangrijk in de bestralingsperiode uw hoofdhuid te bedekken met een hoed of pet als u buiten bent.

Mag ik autorijden?
Als u op het hoofd bestraald wordt, is het verstandig een aantal maanden geen voertuigen te besturen. Dit is ook afhankelijk van uw ziekte, uw conditie en uw concentratievermogen. Overleg altijd even met uw radiotherapeut of neuroloog.

Wat is het effect van de bestraling op mijn geheugen en persoonlijkheid?
Door de bestraling kan verlittekening van de hersenen optreden. Deze littekens kunnen klachten geven zoals achteruitgang van het concentratievermogen en van het kortetermijngeheugen. Dit zijn de belangrijkste problemen die op langere termijn optreden bij volwassen patiënten. Intelligentie (dat wil zeggen het vermogen om problemen op te lossen) blijft meestal wel behouden.

Hoe verzorg ik mijn huid tijdens de bestralingsperiode?
Als de huid intact is, mag u het dun insmeren met een crème die u al gebruikt. Tenzij de radiotherapeut anders adviseert. Door de huid in te smeren kunt u een bestralingsreactie van de huid niet voorkomen, maar het kan wel prettig aanvoelen. Als de huid erg geïrriteerd is, of kapot gaat, schrijft de radiotherapeut een zalf voor. Let op: Smeer vanaf een uur voor de bestraling geen crème of zalf.

Moet ik stoppen met roken?

Roken kan de effectiviteit van de bestralingsbehandeling nadelig beïnvloeden en bovendien meer bijwerkingen veroorzaken. Stoppen met roken is dan ook een zeer dringend advies. Vraag uw huisarts om hulp en kijk op de websites SineFuma en op rokeninfo.nl van het Trimbos-instituut. Hier kunt ook een folder downloaden over stoppen met roken.

Mag ik alcohol drinken?
Als u niet meer dan 2 glazen alcohol per dag drinkt, zal dit het effect van de bestralingsbehandeling niet nadelig beïnvloeden. Omdat helemaal geen alcohol drinken beter is, adviseren wij u niet te drinken.

Moet ik nog ergens op letten?
Ja, als u na 1 of meerdere bestralingen klachten krijgt, zoals hevige hoofdpijn, misselijkheid of (toename van) kracht- en/of gevoelsverlies, neem dan direct contact op met uw behandelend radiotherapeut of laat de toestellaboranten dit doen. Het is namelijk mogelijk dat u extra medicijnen nodig heeft.


Heeft u nog vragen?


Bent u bij ons onder behandeling en heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over bijwerkingen, over de bestralingsbehandeling of medische vragen? Neem dan contact op met het secretariaat van uw behandelende radiotherapeut.

Als patiënt kunt u ook bij een van onze voorlichters terecht voor een persoonlijk gesprek. Bij de receptie radiotherapie kunt u een afspraak maken die eventueel gecombineerd is met de bestralingsafspraak.

Contact


De contactgegevens van het secretariaat van uw behandelende radiotherapeut staat op uw afsprakenlijst van radiotherapie.

Met dringende vragen buiten kantoortijden neemt u contact op met het Erasmus MC via het algemene telefoonnummer en vraagt u naar de dienstdoende radiotherapeut.
(010) 704 0 704.