Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Post mortem onderzoek

21 mei 2019

Sinds 2018 is er in het farmacologisch en toxicologisch laboratorium een standaard uitgebreid toxicologisch onderzoek mogelijk op materiaal.

Sinds 2018 is er in het farmacologisch en toxicologisch laboratorium een standaard uitgebreid toxicologisch onderzoek mogelijk op materiaal dat is afgenomen na overlijden. 
We bieden schouwartsen de mogelijkheid bloed en urine in te sturen waarop verschillende toxicologische analyses worden gedaan. Het doel van dit onderzoek is meer informatie te krijgen over de doodsoorzaak. Soms worden vermoedens onderzocht en bevestigd, soms komen nieuwe stoffen aan het licht. Het zijn onderzoeken bij overlijdens waar (nog) geen aanwijzingen zijn van een strafbaar feit.

In 2018 hebben we een pilot gedaan met de Forensisch artsen regio Rotterdam Rijnmond (FARR) en inmiddels sturen ook andere regio's in, bijvoorbeeld de regio Den Haag. Forensisch artsen, politie, officieren van justitie en nabestaanden zijn erg blij met deze mogelijkheid. Heel bijzonder is dat we heel snel zijn met het terugkoppelen van de uitslagen. Sinds de start hebben we al meer dan honderd onderzoeken gedaan!

Heeft u nog vragen n.a.v. dit bericht? Dan kunt u contact opnemen via het mailadres: labapotheek@erasmusmc.nl