Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Kinderthoraxcentrum So fit en Fun Centrum
Nieuws

Kinderthoraxcentrum zet So Fit en Fun centrum op

27 oktober 2021

Het Kinderthoraxcentrum in het Sophia Kinderziekenhuis is er voor kinderen met problemen aan het hart, de longen, de luchtwegen, de slokdarm en/of het middenrif. Voor de kinderen die hier komen is sporten en intensief spelen minder vanzelfsprekend, maar juist extra belangrijk. Het stimuleert de gezondheid van hart, longen en spieren, maar ook een gezonde groei en ontwikkeling. Om hen met een gerust hart te laten bewegen wil het Kinderthoraxcentrum het ‘So Fit & Fun Centrum’ realiseren, om te kijken wat er buiten de beperkingen van deze kinderen wél mogelijk is.

Wat gebeurt er in het So Fit en Fun Centrum?

Kinderen in het So Fit en Fun Centrum zullen spelenderwijs getest worden in een leuke activerende ruimte waar broertjes en zusjes ook welkom zijn. Naast fietsen en loopbanden is er onder meer een springkussen te vinden en zorgen virtual reality en games voor een leuke ervaring. Voor ieder kind wordt een op maat beweeg- en leefstijl programma gemaakt. Zo wil men de inspanningscapaciteit van deze kinderen verbeteren en hen vertrouwen en vooral plezier in spelen en sporten geven, wat ook een positief effect kan hebben op (de omgang met) hun aandoening.

Bekijk hieronder het introductiefilmpje van het So Fit en Fun centrum en kom meer te weten over de patiënten in het Kinderthoraxcentrum die baat hebben bij sport en spel.

Samenwerking in het Kinderthoraxcentrum

In het Kinderthoraxcentrum komen kinderen van alle leeftijden met aandoeningen aan organen in de borstkas (de thorax): het hart, de longen, de luchtwegen, het middenrif en de slokdarm. Veel van de patiënten hebben meerdere aandoeningen en hebben de expertise vanuit verschillende specialismen nodig.

Het Kinderthoraxcentrum is de enige plek in Nederland waar harttransplantaties bij kinderen plaatsvinden. Daarnaast worden er unieke luchtwegreconstructies, longoperaties en operaties aan slokdarm en middenrif verricht. Dit kan het Kinderthoraxcentrum doen door de samenwerking tussen en de aanwezigheid van alle beschikbare specialismen in dit centrum. Dat is uniek in Nederland en zeldzaam in West-Europa.

Eén van de doelen van het Kinderthoraxcentrum is om patiënten zo goed mogelijk te laten participeren in de maatschappij, en met de realisatie van het So Fit en Fun centrum wordt hierin een grote stap gezet. Ook hierbij worden meerdere specialismen betrokken zoals sportgeneeskunde en fysiotherapie.

In actie voor het So Fit & Fun Centrum

De komende maanden voert de Stichting Vrienden van het Sophia campagne voor het Kinderthoraxcentrum en in het bijzonder voor de realisatie van het Sophia ‘So Fit & Fun Centrum’. De campagne zal zich voornamelijk richten op het laten participeren van kinderen met problemen aan hart, longen en luchtwegen in sport en spel. De campagne voor het Kinderthoraxcentrum loopt t/m het voorjaar van 2022 en diverse evenementen zullen in het teken staan van het Kinderthoraxcentrum, zoals de Lichtjesactie en Sporten voor Sophia.Kinderthoraxcentrum So fit en Fun Centrum